Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Kan Blockchain ook uw bouwproject vlotter doen verlopen?

De Belgische bouwsector kreeg in het verleden vaak het etiket ‘conservatief’ opgeplakt. Soms terecht, maar ook vaak onterecht. Want ook de Belgische bouwsector beseft al lang dat stilstaan achteruit gaan betekent. Innovatie en het omarmen van vernieuwende technieken en processen is cruciaal om als bedrijf te groeien en te bloeien. Daarom belichten we dit jaar in ons magazine een aantal nieuwe technologieën. Vandaag: Blockchain! Wat is het en wat zijn de voordelen voor de bouw?

Blockchain in de bouw01

Wat is blockchain nu precies? Daarvoor halen we de mosterd bij Matthew Ramage van Trimble Inc., een beursgenoteerde Amerikaanse ICT-leverancier. “Eenvoudig gezegd is blockchain een digitaal grootboek in de vorm van een gedeelde spreadsheet waar je alleen onderaan nieuwe regels kunt toevoegen en bestaande data niet kunt wijzigen. Iedereen is eigenaar van de spreadsheet: de data is decentraal, om het in het jargon te zeggen. Als iemand iets toevoegt aan de spreadsheet, dan is dat meteen voor iedereen zichtbaar, of in het jargon: de informatie is gedistribueerd. De term verwijst naar de informatiedossiers die door verschillende partijen als een blok aan de ketting (chain) worden toegevoegd.”

Geheimschrift

Niemand kan ooit informatie verwijderen of veranderen. Er kan alleen een regel worden toegevoegd. Blockchain gebruikt wiskunde en geheimschrift in een open database. Die open database zet een kopie van (een deel van) de database op alle computers van de mensen die ermee werken. Informatie zit dus niet meer bij één instantie. Hierdoor is fraude moeilijker omdat je dan informatie op heel veel computers moet veranderen.

Om een voorbeeld te geven: banken hebben een grootboek. Daarin wordt elke overboeking door de bank zelf bijgehouden. Zo weet de bank precies hoeveel geld er is geïnvesteerd, afgestoten, uitbetaald, ontvangen, enz. Maar omdat dit grootboek centraal – bij de bank – beheerd wordt, is het ook kwetsbaar. Hackers zouden bv. toegang kunnen krijgen tot het grootboek en belangrijke informatie of zelfs geld kunnen stelen. Blockchain is ongevoelig voor hackers, want als er toch een hacker zou inbreken en de informatie in de Blockchain zou wijzigen, dan zal de software die wijziging herkennen als een afwijking - aangezien de gegevens nu niet meer overeenkomen met alle andere computers - en het verwijderen of corrigeren.

Blockchain in de bouw

Wat kan Blockchain nu betekenen voor de bouw? De technologie zou voor een forse besparing kunnen zorgen (tijd, geld en administratie), want de meeste tussenpersonen die betrokken zijn bij de verwerking en betaling van contracten worden overbodig. Blockchain zou ook de oplevering en betaling van projecten stroomlijnen.



Een voorbeeld maakt alles duidelijk. Blockchain en BIM gaan vaak hand in hand. In het BIM-proces kan het model gezien worden als het contract tussen de eigenaar, de hoofdaannemer en de onderaannemer(s). De aannemer legt de belangrijkste mijlpalen in een bouwproject vast, samen met het geld dat op die momenten moet worden vrijgegeven. Hij koppelt deze aan onderdelen van het BIM-model en ze vormen elk ‘smart contracts’ met de eigenaar. Elke partij doet hetzelfde, wat resulteert in een lijst van taken en bijbehorende betalingen, elk met controleerbare mijlpalen.

Elke keer een mijlpaal bereikt wordt – bv. de ruwbouw van het gelijkvloers is klaar – wordt een betaling uitgevoerd. Er komt geen papierwerk aan te pas, betalingen worden gedaan in kleine hoeveelheden en cashflow is nooit een probleem. Bovendien kunnen fouten bij de uitvoering zich op die manier niet opstapelen. Betalingen zouden ook gekoppeld kunnen worden aan de planning, om er zo voor te zorgen dat alle partijen hun deadlines respecteren.

In een volgend artikel behandelen we modulair bouwen en prefab.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten