Kathodische bescherming wordt steeds vaker toegepast in België
Steeds vaker wordt kathodische bescherming, zowel met opofferanodes (zink die zich opoffert) als met opgedrukte stroom, toegepast in België om duurzaam betonherstel uit te voeren. Dat meldt Fortius uit Diest.
Kathodische bescherming wordt al meer dan tien jaar toegepast in ons land. Een mooi voorbeeld van de toepassing van kathodische bescherming met opgedrukte stroom met discrete ingeboorde anodes was de toepassing in 2012 voor de restauratie van de KBC-toren (Boerentoren) in Antwerpen.
De gevels van de KBC-toren in Antwerpen kregen van 2012 tot 2014 een grondige restauratie. In de achterliggende staalstructuur van de toren was in de loop van de jaren corrosie ontstaan. De aangeduide aannemer bracht actieve kathodische bescherming aan om verdere corrosie tegen te gaan.
De KBC-Toren in Antwerpen, met uitzicht op de Meir, was met zijn 87,5 m de eerste Europese wolkenkrabber en een icoon van de art-deco. De bouw van de toren, ook wel gekend als de Boerentoren, werd in 1931 voltooid. Later werden de panoramazaal en het KBC-logo nog bovenop de toren geplaatst, waardoor hij nu 95,75 m hoog is.
De architecten gebruikten in 1930 een bouwtechniek die ook in veel Amerikaanse wolkenkrabbers terugkomt, zoals o.a. The Empire State Building. Die techniek maakt gebruik van staalstructuren waarrond het gebouw wordt opgetrokken. Door geleidelijk indringend vocht langs de buitengevels heeft die staalstructuur na meer dan 80 jaar op een aantal plaatsen te kampen met corrosie.
De staalstructuur zelf kan uiteraard niet vervangen worden. Daarom werd actieve kathodische bescherming (ook gekend als impressed current cathodic protection of ICCP) aangebracht via de buitenmuren. Concreet betekent dit dat in verschillende voegen keramische titanium-anodes, type Ebonex, geplaatst worden, waarmee de staalstructuur continu onder zeer lichte elektrische stroom zal staan. Deze techniek gaat op duurzame en blijvende wijze zowel de gevolgen als de verdere ontwikkeling van roestvorming tegen en garandeert een stabiele materiaalstructuur van het stalen gebinte.
In totaal werden er zowat 7.000 Ebonex-anodes geplaatst, die samen op een jaar niet meer elektriciteit zullen gebruiken dan een gewone pc.
De jongste tien jaren worden ook de Galvashield, galvanische opofferingsanodes van Fortius, steeds vaker gebruikt om kunstwerken en historische betonnen structuren te beschermen in België. Ook appartementsgebouwen aan de Belgische kust, die aangetast worden door chlorides, worden beschermd met deze anodes.
Bij de renovatie van het viaduct van Vilvoorde in 2011 werden de zijstroken en de middenstroken in beton door ABG Betonconsultants uit Moorslede onderzocht. Deze bleken aangetast door chlorides van strooizout. Ze werden hersteld door Aswebo uit Drongen en kathodisch beschermd met Galvashield XP2, een offeranode van Fortius.
Bij lokaal herstellen van chloride-verontreinigd beton gebeurt het vaak dat er zich nieuwe betonschade voordoet aan de rand van de herstelde zone (ringanode-effect).
De aanliggende zone (chlorideverontreinigd beton) offert zich als het ware op voor de herstelde zone ('gezond beton'). Om dat effect tegen te gaan, is het aangeraden opofferanodes te installeren in de rand van de herstelling. De opofferanode bestaat uit een kern van zink, omgeven door een speciale mortel. Ze is voorzien van verbindingsdraden en kan rechtstreeks aan de wapening bevestigd worden. Zink is een minder edel metaal dan het wapeningsstaal, waardoor het zink wordt aangetast in plaats van de wapening.
Dit systeem biedt lokaal een oplossing en voorkomt terugkerende schade in herstelde zones. Het biedt aldus een bijkomende bescherming van het wapeningsstaal en verlengt de levensduur van lokale herstellingen.
Er werden o.m. landhoofden en platen van een bruggen kathodisch beschermd met de Galvashield-anodes, alsook vele ondergrondse parkings en zwembaden, gevels en balkons van appartementsgebouwen aan de kust.
Recent voerde Renotec de renovatiewerken uit aan de brugkelders van de Pierre Vandammesluis, de grootste sluis in het havengebied van Zeebrugge. Na 30 jaar was de sluis aan een volledig onderhoud toe.
Renotec reinigde en inspecteerde de wanden, er gebeurden injectiewerken, betonherstellingen en ze plaatsten een beschermende cementgebonden coating. Deze betonherstellingen gebeuren deels manueel, maar grotendeels via de spuitmethode. Ze voerden betonherstellingen uit over een oppervlakte van 600 m² met 108.000 kg herstelmortel. Door de aanwezigheid van chlorides en om een antwoord te bieden aan het ring-anode-effect werden galvanische opofferingsanodes, type Galvashield, bevestigd aan de wapening.
Enkele opofferingsanodes worden gemonitord om de komende jaren de levensduur ervan te kunnen volgen. Hierdoor wordt een duurzaam herstel verzekerd van de sluiswanden.
Enkele onroerende erfgoedgebouwen met kathodische bescherming van Fortius zijn de gevel van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen, het aquarium van de Zoo van Antwerpen, de landloperkolonie in Merksplas, de Christus Koningkerk in Waterschei, het aanwervinglokaal voor de havenarbeiders aan de Rijnkaai in Antwerpen, de bunkers van de Aachen battery in Raversijde, Turnova in Turnhout, het mijnschachtgebouw in Waterschei, de kolenwasserij in Beringen en de Sint-Suzannekerk in Schaarbeek.
(c) Fortius
Galvashield