Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Het Nederlandse inspectiebedrijf Kiwa neemt zijn Belgische sectorgenoot Vinçotte over. Vinçotte is het grootste Belgische inspectie-, controle- en certificatiebedrijf. De krachtenbundeling moet het totale aanbod verbreden en de internationale ambities versnellen. De Belgische mededingingsautoriteit moet de fusie nog goedkeuren. Die beslissing wordt verwacht in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over (3)
DIZFOTO
De sector van de TICs (Testing, Inspection & Certification) maakt wereldwijd een ongekende ontwikkeling door. Deze wordt  gekenmerkt door de opkomst van nieuwe werkterreinen en nieuwe vaardigheden (cybersecurity, hernieuwbare energie, enz.), de digitale transitie (nieuwe soorten apparatuur die moet worden geïnspecteerd, nieuwe inspectietechnieken, online en in realtime) en een fenomeen van concentratie van industriële spelers dat het concurrentie landschap aanzienlijk verandert.
 
Vinçotte zal zijn werkgelegenheidsniveau en zijn kennis- en beslissingscentra behouden, en zal ook over de nodige middelen beschikken om zijn digitale transformatie voort te zetten binnen de Kiwa-groep. Het merk en de diensten van Vinçotte zullen eveneens behouden blijven en worden aangeboden aan nieuwe internationale markten via het Kiwa-netwerk. De organisatiestructuur en het management van Vinçotte blijft ongewijzigd.
 
“Het bereikte akkoord voorziet dus enkel in positieve synergieën. Dit is de beste garantie voor een welvarende toekomst voor twee bedrijven die, naast hun dna, dezelfde industriële ambitie delen. Beide bedrijven profiteren van de voordelen van elk van de twee onderdelen”, zegt Bernard De Cannière, CEO van de groep Vinçotte.
 
"Door de voorgenomen integratie in de Kiwa Group vertrouwt Vinçotte op een internationaal gerenommeerde partner wiens stabiliteit en soliditeit door alle waarnemers erkend worden. In een context waar sectorale uitdagingen nog nooit zo talrijk zijn geweest, zal Vinçotte een veel groter ontwikkelings- en innovatievermogen hebben en kunnen rekenen op de kracht van het Kiwa-netwerk om zijn expertise en knowhow naar nieuwe klanten en nieuwe markten te brengen”, verklaart Paul Hesselink, CEO van Kiwa.
 
“Wij zien dit niet als een overname, maar als de verbintenis van twee complementaire spelers waarbij de competentie van Vinçotte zal bijdragen aan de kwaliteit van de dienstverlening van Kiwa. Het is de bedoeling dat Vinçotte zijn personeel, zijn organisatorische en beslissingsstructuren behoudt. Daarnaast zal het bedrijf een beroep kunnen doen op de internationale expertise van Kiwa om bestaande markten beter te bedienen en nieuwe markten te ontwikkelen”, aldus nog Hesselink.
 
Vinçotte is het grootste Belgische inspectie-, controle- en certificatiebedrijf en biedt meer dan 220 diensten op het vlak van inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding. Het bedrijf telt 2.000 medewerkers die dagelijks in de Benelux meer dan 5.000 inspecties uitvoeren. Vinçotte telt meer dan 100.000 klanten, zowel multinationals, kmo’s, zelfstandigen en particulieren. Vinçotte is actief in verschillende sectoren waaronder de maakindustrie, constructie, (petro)chemie, farmacie, energie, automotive en voeding.
 
Vinçotte is schuldenvrij en heeft bijna 50 miljoen € cash op de balans staan. Het inspectiebedrijf heeft een hybride structuur met commerciële entiteiten, maar ook een vzw en een overkoepelende private stichting. Die stichting wordt voorgezeten door de voormalige Infrabel-baas Luc Lallemand. Sinds eind vorig jaar is de operationele leiding van het bedrijf in de handen van Bernard De Cannière die voordien meer dan tien jaar deel uitmaakte van de raad van bestuur.
 
Kiwa is een onafhankelijk, wereldwijd opererend bedrijf op het gebied van testen, inspectie en certificering. De kernactiviteiten van Kiwa worden ondersteund en versterkt door (strikt gescheiden) training, consultancy en dataservices. Kiwa is actief in uiteenlopende marktsegmenten, variërend van drinkwater en (hernieuwbare) energie, bouw en zorg tot food, feed & farm en medical & pharma. Kiwa heeft klanten in de maak- en procesindustrie, (zakelijke) dienstverlening, publieke en private nutsbedrijven, overheden en internationale instellingen.
 
Kiwa heeft ruim 5.500 medewerkers in dienst in kantoren in meer dan 35 landen in Europa, Azië-Pacific, Noord- en Latijns-Amerika. De groep is een onderdeel van SHV, de investeringsfirma van de familie Fentener van Vlissingen, één van de rijkste ondernemersfamilies van Nederland. Ze bezit 89,5% van de aandelen en het management de rest. De Kiwa Group was in 2020 goed voor een omzet van 563 miljoen € en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 96 miljoen €.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten