Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Klimaat begint impact te hebben op Belgische bedrijven

De Europese Investeringsbank (EIB) stelde zopas de resultaten voor van haar jaarlijkse investeringsenquête. Daarin wordt de toestand van de Belgische economie beschreven en wordt nagegaan hoe bedrijven aankijken tegen de uitdagingen waarmee ze te maken krijgen. De enquête werd afgenomen bij meer dan 12.000 bedrijven overal in de Europese Unie (waarvan 482 in België) en bij 800 bedrijven in de Verenigde Staten. De Europese Investeringsbank is de instelling van de Europese Unie voor langlopende leningen. De aandeelhouders van de EIB zijn de EU-lidstaten.

Klimaat begint impact te hebben op Belgische bedrijven

Meer dan de helft van de bedrijven in België (53%) laat noteren dat het klimaat en de  weersomstandigheden een impact hebben op hun activiteiten. Een andere bevinding is dat ondernemingen de pandemie beter dan verwacht hebben doorstaan, maar dat de economische vooruitzichten daarna weer snel gewijzigd zijn, waardoor de veerkracht van bedrijven op de proef wordt gesteld. Zoals te verwachten viel na de Russische invasie in Oekraïne, en de impact daarvan op de energiesector, vormt de kostprijs van energie een belangrijke hinderpaal voor bedrijven. Niettemin investeert 42% van de Belgische bedrijven in het verbeteren van zijn energie-efficiëntie. Ondernemingen maken zich ook zorgen over de onbeschikbaarheid van gekwalificeerde arbeidskrachten.

Wat de digitalisering betreft, laat ruim driekwart (76%) van de Belgische bedrijven optekenen dat ze gebruik maken van minstens één geavanceerde digitale technologie, een cijfer dat hoger ligt dan het Europese gemiddelde (69%). Bovendien zegt ruim de helft van de Belgische bedrijven digitaler te zijn geworden als reactie op de coronacrisis.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten