Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | KLIP: wat verandert er in 2024?

Als u grondwerken wilt uitvoeren in Vlaanderen, dan bent u verplicht om via het Kabel- en LeidinginformatiePlatform (KLIP) een planaanvraag in te dienen. Zo kunt u vermijden dat u schade veroorzaakt aan de ondergrondse kabels en leidingen. Wist u dat er in 2024 enkele belangrijke veranderingen op til zijn voor KLIP? In dit artikel leggen we uit wat er gaat veranderen en wat u moet doen om voorbereid te zijn.

abdul-zreika-maVHoAWycOs-unsplash_ok
Photo by Abdul Zreika on Unsplash

Overstap van GeoSecure naar ACM-IDM

Eén van de veranderingen die u zal merken, is dat u zich vanaf januari 2024 bij KLIP niet meer kan aanmelden met uw huidige gebruikersnaam en wachtwoord.  Het huidige beveiligingsplatform dat gebruikt wordt door verschillende webdiensten van Digitaal Vlaanderen, GeoSecure,  wordt uitgefaseerd en vervangen door een nieuw en veiliger platform: het Toegangs- en Gebruikersbeheer Vlaanderen (ACM-IDM). Ook KLIP zal hier naar overstappen. ACM-IDM staat voor Access and Identity Management en is de centrale toegangspoort voor alle webtoepassingen, mobiele apps en API’s van de Vlaamse overheid. Via ACM-IDM kunt u zich aanmelden met een digitale sleutel, zoals uw elektronische identiteitskaart (eID), itsme, sms, … Dit is een sterkere vorm van authenticatie dan een gebruikersnaam en wachtwoord, en biedt meer veiligheid. In tegenstelling tot GeoSecure, waar in de meeste gevallen de Helpdesk Digitaal Vlaanderen gebruiksrechten inregelde, werkt het Gebruikersbeheer Vlaanderen volledig decentraal: de organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het beheren van gebruikers en hun rechten. Om gebruik te kunnen maken van ACM-IDM, moet u uw organisatie eenmalig registreren in het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid (IDM) en één of meerdere hoofd lokale beheerders aanstellen. Deze beheerders kunnen vervolgens de nodige rollen en rechten toekennen aan de gebruikers binnen uw organisatie, zodat zij toegang krijgen tot KLIP en andere webdiensten. U vindt meer informatie over hoe u dit kunt doen op de help-pagina’s van KLIP. Let op: als u deze stappen niet tijdig onderneemt, zal u vanaf januari 2024 geen toegang meer hebben tot KLIP en andere webdiensten die via GeoSecure beveiligd zijn. Wacht dus niet tot het laatste moment en registreer uw organisatie zo snel mogelijk in IDM. Zo kunt u vlot de overstap maken en blijft u verzekerd van een betrouwbare en veilige aansluiting.

Overgang naar Athumi

Een andere verandering die u zal opmerken, is dat KLIP vanaf januari 2024 onderdeel wordt van Athumi, het Vlaamse datanutsbedrijf. Athumi is een nieuw overheidsbedrijf dat als missie heeft om meer data meer inzetbaar te maken voor meer bedrijven. Athumi biedt innovatieve oplossingen in datatech en legaltech om data vlot en veilig te laten samenwerken, met respect voor de privacy en de controle van de datagebruikers. Een belangrijk gevolg van de overgang naar Athumi, is dat u vanaf januari 2024 btw zal moeten betalen voor elke planaanvraag die u doet via het KLIP. Dit komt omdat Athumi als een autonoom bedrijf werkt en btw-plichtig is. De nettotarieven voor de planaanvragen blijven wel dezelfde: 5 euro voor een planaanvraagzone kleiner dan 200 m² en 10 euro voor een planaanvraagzone groter dan 200 m². Hier komt dus 21% btw bovenop.  Als u ook IMKL-data wilt bijbestellen, dan betaalt u daarvoor 5 euro extra per planaanvraag. Ook hier is 21% btw van toepassing. U kan deze data gebruiken om uw plannen te verrijken met meer informatie over de ondergrondse infrastructuur. Voor alle afrekeningen van een winkelmandje ontvangt u vanaf 2024 een factuur, ongeacht of u het afrekende via een betaling via Bancontact, Visa of Mastercard, of u door uw beschikbaar prepaid saldo te gebruiken.

Bij het opladen van een prepaid saldo ontvangt u een betalingsbewijs.

Dit geldt niet voor de planaanvragen die u achteraf op factuur krijgt. Indien u één van de organisaties bent die van de gunst genieten om planaanvragen op factuur te krijgen, dan moet u, naast de aanrekening van btw, voorlopig enkel rekening houden met de aangepaste facturatiegegevens.

U vindt meer informatie over hoe u dit kunt doen op de help-pagina’s van KLIP.

WEES VOORBEREID OP DE VERANDERINGEN

Om u voor te bereiden op de veranderingen, raden we u aan om de volgende acties te ondernemen:

  • Registreer uw organisatie in het Gebruikersbeheer van de Vlaamse overheid (IDM) en stel één of meerdere hoofd lokale beheerders aan. Zo kunt u vanaf januari 2024 blijven aanmelden bij KLIP en andere webdiensten.
  • Houd rekening met de btw-heffing die vanaf 1 januari 2024 van toepassing zal zijn voor elke planaanvraag die u doet via KLIP. Zorg ervoor dat uw administratie en boekhouding hierop voorzien zijn. U zal een factuur ontvangen vanuit Athumi voor elke planaanvraag.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten