Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Led-hanglamp geeft licht zonder stekker

Elektrochemisch actieve bacteriën zijn bacteriën die bij het zuiveren van afvalwater via hun metabolisme elektrische stroomstootjes produceren. De Nederlandse kunstenares en biologe Teresa van Dongen onderzocht dit proces en ontwikkelde hieruit ‘Spark of Life’, een lamp die licht geeft zonder stroomstekker.

led hoofdfoto

Deze ‘levende lamp’ heeft enkel nood aan wat voeding in ruil voor energie. De lamp is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Gent en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) leverde de Core-electrode. De elektroden stellen de geproduceerde elektronen in staat om zich te verplaatsen via het elektrische circuit.

VITO gebruikt de Core-elektroden in diverse experimenten op laboschaal met veelbelovende resultaten, zoals de productie van elektriciteit met microbiële brandstofcellen en chemische stoffen door microbiële elektrosynthese. Met ‘Spark of Life’ hebben de elektroden hun eerste ‘artistieke toepassing’ te pakken.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten