Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Lichte optopping van J-Top biedt flexibele oplossing voor schaarse bouwoppervlakte

Meer dan 90% van de Belgische bevolking woont al in een verstedelijkte omgeving en dit aandeel zal door o.m. de betonstop alleen nog maar stijgen. Ten gevolge hiervan verhoogt de druk nog op de nu al schaarse bouwoppervlakte. Stadsinbreiding vormt het aangewezen antwoord op deze toenemende behoefte aan woonruimte, meent Jade building company bvba uit Deerlijk.

J Top

Het recent opgerichte bedrijf stelt verticaal bouwen en vooral extra bouwlagen toevoegen op bestaande gebouwen (“optoppen”) met J-Top voor als meest logische en duurzame oplossing. Hierbij laat staalframebouw met lichte frames toe om snel te bouwen en zo goed als elk architecturaal ontwerp te realiseren als hiervoor een bouwvergunning verkregen wordt.

Wonen in de stad zit opnieuw in de lift , met een stijging van 10,6% sinds 2000 volgens de studie ‘Centrumsteden in evolutie’ van Mercedes Van Volcem in 2016. Het aantal nieuwe woningen was in 2016 met 7,2% toegenomen tegenover in 2005. In Antwerpen groeide de bevolking tussen 2000 en 2015 met 15%, maar het aantal nieuwe woningen met slechts 5,2%. Bovendien is 45% van de populatie er single, wat extra woondruk creëert. Volgens een demografische projectie krijgen we er tussen 2016 en 2060 40.000 nieuwe inwoners per jaar bij en groeit de bevolking met 15,8%. Een eerste effect is alvast dat mensen op een kleinere oppervlakte gaan wonen.

Studenten, singles, jonge gezinnen en senioren verhuizen steeds meer naar een stedelijke omgeving, waar alle commerciële en dienstenfuncties op wandelafstand liggen. Daardoor stijgen echter wel de druk op de reeds beperkte ruimte en de nood aan duurzame en slimme woonoplossingen. “The only way is up. The sky is the limit and the sky has no limits”, luidt het antwoord van Jade building company.

Om steden nog voldoende leefbaar te houden met genoeg ruimte voor groenzones en zuurstof moet dringend werk gemaakt worden van nieuwe woon- en bouwvormen. De staalskeletbouw van J-Top is licht en weegt één vijfde minder dan een houtstructuur en is stevig, snel realiseerbaar (wind- en waterdicht in amper twee tot drie weken) en erg duurzaam (de stalen frames worden o.m. gemaakt van gerecycleerd staal van wagens geleverd door ArcelorMittal Gent). Bovendien zijn optoppingen niet alleen mogelijk op moderne woningen met een plat dak zonder dat de bewoners moeten verhuizen, maar ook op klassieke woningen met een zadeldak (dat wordt verwijderd, waarna bv. twee verdiepingen worden bijgeplaatst en daarop het zadeldak gelegd wordt), appartementsgebouwen en bedrijfsruimtes. Bijna alle gebouwen kunnen worden opgetopt, van gewone huizen (die zo o.m. kangoeroewoningen kunnen worden) over mooie herenwoningen uit de negentiende eeuw die een moderne look meekrijgen tot moderne huizen. Hierbij kunnen zelfs zonnepanelen worden geplaatst.

J-Top hanteert een uniek softwareprogramma dat ieder architecturaal ontwerp vertaalt in staalskeletbouw. Vervolgens worden alle frames in het atelier op maat gemaakt en genummerd zodat op de bouwplaats meteen kan begonnen worden met de montage. Hierbij is geen slijpwerk meer vereist waardoor ook nauwelijks nog bouwafval wordt veroorzaakt. Doordat staalskeletbouw het lichtste bouwsysteem op de markt is, kan je bij nieuwbouw bovendien besparen op de funderingen en door de snelle manier van bouwen eventueel ook nog op de huur. J-Top scoort ook zeer sterk op de blowerdoortest en vermijdt koudebruggen.

“Staalskeletbouw is misschien nog niet helemaal ingeburgerd in België, waar het zes jaar bestaat en op kleine schaal wordt toegepast. In Nieuw-Zeeland, Japan, Australië, de USA, Nederland en Duitsland daarentegen bouwt men reeds sinds 1995 met staalskeletbouw en daar heeft de techniek allang haar nut en voordelen bewezen. Wij zien het als onze missie om ook bij ons aan te tonen dat je met staalskeletbouw ieder ontwerp kan realiseren en kan voldoen aan alle vooropgestelde epb-eisen, akoestische normen en brandveiligheidsvoorschriften”, oppert ir.-arch. Dirk Geeraerts, ceo van Jade building company. Om zijn concept bekender te maken stelde dit bedrijf achter J-Top eerder dit jaar alvast een demowoning in staalskeletbouw open voor belangstellenden in Deerlijk.

Jade building company noemt staal een superieur bouwmateriaal met de hoogste sterkte-gewichtsverhouding van alle bouwmaterialen dat daarenboven duurzaam is (staal corrodeert niet), niet brandt en niet bijdraagt tot de verspreiding van een vuurhaard. Staal is daarenboven anorganisch (het neemt in tegenstelling tot hout geen water op, rot niet, splitst of barst niet, kruipt niet en trekt niet krom) en maatvast (staal zet niet uit of krimpt niet, waardoor ramen en deuren ook al vanaf planniveau in productie kunnen gaan met tijdwinst tot gevolg).

Magnelis-coating

“Een  standaardwoning kan met gerecycleerd staal van zeven tot acht oude auto’s worden opgetrokken. Op het slechts 0,95 mm dikke staal komt een Magnelis-coating. Onze staalframes zijn zelf ook 100% recycleerbaar. Met onze Top-Check berekeningsmodule kunnen we snel nagaan of een bestaand gebouw over voldoende draagkracht beschikt voor één of verschillende extra bouwlagen. Staalskeletbouw laat ook in vergelijking met traditionele technieken een compacte muurdikte toe zonder te verzaken aan de voorgeschreven isolatiewaarden, de brandveiligheid en het hedendaagse akoestische comfort, zodat het extra binnenruimte kan creëren. En in Japan geldt staalskeletbouw zelfs als de beste seismische bouwoplossing”, luidt het.

J-Top presenteert zich als Belgische one-stop-shop partner en kenniscentrum van staalskeletstructuuroptoppingen. Om dergelijke projecten te realiseren werkt Jade building company samen met elf partners, onder wie de bouwfirma QuickSteel uit Gullegem, die de stalen frames plaatst, en EuroSteel Framing, dat alle frames volledig op maat klaarmaakt op  basis van het J-Top softwarepakket dat ieder architecturaal ontwerp omzet naar een staalskeletplan. EuroSteel Framing is licentiehouder van Scottsdale Construction Systems, een Nieuw-Zeelands bedrijf dat zich opwerpt als de uitvinder en pionier in staalskeletbouw met meer dan 15 jaar ervaring. Het bouwt o.m. in Siberië, Abu Dhabi en Dubai constructies die bestand zijn tegen seismische stormen.

Tot de meest oog springende creaties behoren de sterk overkragende optopping bovenop het kantoorgebouw van architect Egide Meertens van Egide Meertens Plus Architecten in Riemst, de door architect en projectleider Timothy Pruvoost van Tipa-Architecten getekende en in amper zes maanden instapklaar afgewerkte eigen nieuwbouwwoning van 800 m² met grote overkragingen en glaspartijen in Waregem, een door ATLR architecten uitgetekende optopping van drie naar zes bouwlagen in vier maanden in Oostduinkerke en de plaatsing van een nieuwe bouwlaag met 160 m² niet-retailruimte op het dak van een supermarkt in Anzegem in maximum drie maanden zonder dat de zelfstandige eigenaar zijn winkel en zijn parking moet sluiten.

Jade building company noemt haar bewezen technologie snel, efficiënt, duurzaam, weinig hinderlijk, nauwkeurig, beter geïsoleerd en betaalbaar. “We beschikken over een eigen studiedienst en verzorgen de 3D-tekeningen naar een plaatsingsplan. Onze bonus is dat we gratis de isolatie kunnen verzorgen van de appartementen die we op het originele gebouw plaatsen. Alleen de plaatsing van liften kan een probleem vormen. We maken eerst de analyse van het gebouw, waarvoor we een afzonderlijk studiebureau hebben. Dat controleert de fundering en maakt een afzonderlijk rapport op”, poneert Dirk Geeraerts.

 “De gevel biedt nog vrijheid, want de structuur is zo opgevat dat hij op zich gemaakt kan worden. De klant bepaalt de afwerking”, stelt Olivier Verstraete, zaakvoerder van Quick-Steel dat zes jaar in de staalconstructie zit en staalskeletten op maat produceert.

Minder rugpijn

Uiteindelijk kan nog een behoorlijk grote architecturale vrijheid gedijen bij deze ontwerpen van staal, glas en gevelbekleding. De optopping gebeurt altijd sleutelklaar. Elk stuk en iedere wand kunnen ook door twee mensen gedragen worden, zodat veel minder klachten over rugpijn worden genoteerd. De wanden worden in de fabriek geproduceerd en als een meccano in mekaar gezet op de bouwplaats. Alles is maatvast, zodat de ramen al gemaakt kunnen worden. Bovendien gaat het om droogbouw, waarbij alleen de betonnen dekvloer moet drogen.

Jade is ook een projectontwikkelaar en intussen is de Jade holding in oprichting voor de bouw en verkoop van appartementen. “De vraag is enorm. We krijgen een zeer goede respons van projectontwikkelaars en architecten en gaan ook een voorstel uitwerken naar de overheid voor sociale huisvestingsmaatschappijen. Onze klanten zijn particulieren, bouwmaatschappijen, scholen, … We kunnen een beroep doen op tien voltijdse medewerkers en creëerden in een half jaar tijd al een portefeuille van 10 miljoen €. Ons concept biedt ook een oplossing voor gebouwen uit de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw, die doorgaans heel slecht geïsoleerd zijn. We renoveren deze gebouwen en streven zo naar een win-winsituatie, waarbij uw dak onze (gratis) bouwgrond wordt”, oppert Dirk Geeraerts.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten