Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Massieve houtbouw voor nieuwbouw, renovaties en optoppingen

Systimber uit De Pinte heeft al enkele jaren een systeem ontwikkeld om massieve houtbouw mogelijk te maken voor  nieuwbouw, renovaties, uitbreidingen, optoppingen en tiny houses. Zopas opende de onderneming een inspiratiesite waar aannemers en architecten een nieuwbouwwoning, een renovatie en een tiny house kunnen bezoeken. Er worden ook opleidingen georganiseerd.

massieve hoofdfoto
Pulsarfotografie

De renovatie is misschien nog het opmerkelijkst. Enkele gevels van de bestaande woning op de site in De Pinte zijn beschermd. Met de houtschakelbouw van Systimber werd een nieuw volume in het bestaande volume gecreëerd. Maar je kan ook een volledig nieuwe woning optrekken in houtschakelbouw. Opvallend is dat aan de nieuwbouwwoning op de inspiratiesite nauwelijks hout te zien is.

Het systeem van Systimber is uniek in Europa en de oplossing wordt wereldwijd beschermd met een patent. De massieve houten balken worden met een speciale bout (spacer of afstandshouder) verbonden. Dat levert houten wanden op die nog kunnen ‘werken’ (uitzetten of krimpen, volgens de seizoenen), maar die toch maatvast en luchtdicht zijn, wat met een traditionele houtmassiefbouw niet kan worden gegarandeerd.

Met dezelfde balken van 8 cm dik vurenhout maak je de vloer, de binnen- en buitenmuren en het dak. De spacers, volgens de lengte twee tot drie per balk, zorgen voor een zettingsvoeg tussen de balken om de natuurlijke bewegingen van het hout op te vangen. In deze zettingsvoeg worden verdoken epdm-dichtingen aangebracht die de ruimte tussen de balken luchtdicht houden. Die dichtingen zijn niet zichtbaar eens de wand of vloer afgewerkt is. Volgens het Technisch Centrum der Houtnijverheid behaalt Systimber inzake water- en luchtdichtheid de beste klasse. Het systeem biedt ook een uitstekend geluidscomfort.

Constructies zonder epb-verplichtingen met Systimber kan je als bouwheer onbewerkt laten. Dat kan voor bv. poolhouses, kleine sportruimtes, beachhouses van surfclubs, tuinkantoren en sommige uitbreidingen. Voor andere constructies kan je de massieve houten wanden zowel aan de binnen- als aan de buitenkant isoleren en met om het even welk materiaal afwerken. De afwerking moet niet onmiddellijk gebeuren, want de ruimte is reeds gebruiksklaar zonder afwerking.

Zonder afwerking met gipsplaten of gevelmaterialen kan een constructie met Systimber herhaaldelijk worden afgebroken en heropgebouwd. Ook als er tijdens het monteren een fout gemaakt wordt, is het mogelijk om dat recht te zetten.

“Systimber fungeert niet zelf als ontwerper of aannemer, maar staat hen wel bij als zij met dit systeem aan de slag willen. Wij kunnen zowat alle constructievormen en volumes aan, maar ons werkveld omvat vooral alles van 10 tot 400 m². De ‘ruwbouw’ van een kleine woning kan je met dit systeem met een paar mensen in iets meer dan een week optrekken. Twee schrijnwerkers kunnen per werkdag tot 100 m² monteren. Wij halen zo bijna dezelfde snelheid als de klassieke prefab. Inzake prijs zitten we ergens tussen traditioneel bouwen en houtskeletbouw. In vergelijking met houtskeletbouw of bouwen met clt biedt ons systeem meer ontwerpvrijheid”, stelt Karel Vervaet van Systimber.

Systimber produceert volgens het plan van de architect een bouwkit die dan door gecertificeerde aannemers wordt gebouwd. Architect en aannemer worden bijgestaan met een stabiliteitsstudie, uitvoeringsplannen en een montagehandleiding, een beetje zoals gewerkt wordt met BIM.

De aannemer gaat op de bouwplaats aan de slag met een legplan en een hele reeks genummerde balken. Omdat niet met grote paneelwanden wordt gewerkt, is dit bouwsysteem een goed alternatief voor bv. een bouwplaats waar je voor het leveren van dergelijke panelen een grote en zware kraan zou nodig hebben. Het plaatsen van zo’n kraan op de rijweg is niet altijd mogelijk of toegestaan. Voor Systimber volstaat het dat je de bouwplaats ‘te voet’ kan bereiken.

Voor de inbouw van elektrische leidingen in de massieve houtwand kunnen balken een groef krijgen die wordt afgesloten met een verwijderbare deklat.

Systimber heeft reeds een aantal knappe referenties, zelfs in het buitenland (Nederland, Frankrijk, Slovenië, …). Het systeem werd gebruikt voor een uitbreiding bij het sterrenrestaurant Benoit Dewitte in Zingem. Sinds het bedrijf eind 2015 startte, werden reeds een dertigtal projecten gerealiseerd.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten