Met ambitieuze klimaatdoelstellingen en Cradle to Cradle-certificaat zet Group Delrue nieuwe maatstaven
Group Delrue wil zich positionere als een koploper in duurzaamheid. De West-Vlaamse specialist in wapeningsstaal heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2028 zijn CO₂-uitstoot met maar liefst 61% te reduceren ten opzichte van het referentiejaar 2022. Daarmee ligt het bedrijf ver voor op de klimaatambities van de Europese Unie.

Sinds 2022 heeft Group Delrue al een reductie van 22% gerealiseerd. Die vooruitgang komt voort uit een integrale aanpak waarbij meerdere emissiebronnen tegelijkertijd worden aangepakt. Zo is het bedrijf in augustus 2024 volledig overgeschakeld op groene elektriciteit, mede dankzij een forse investering in zonnepanelen.
Daarnaast ondergaat het wagenpark een grondige elektrificatie. Alle heftrucks onder de 10 ton en bedrijfswagens rijden al elektrisch, en bestelwagens en trekkers volgen zodra dit economisch haalbaar is. Ook het transportproces zelf werd geoptimaliseerd met behulp van geavanceerde IT-systemen die de belading en ritplanning stroomlijnen, met als resultaat minder ritten en dus minder uitstoot.
Eerste CO₂-neutrale staalbewerker
Een ambitieus doel is om op termijn volledig CO₂-neutraal te opereren. Hoewel dit afhankelijk blijft van technologische en economische haalbaarheid, wacht Group Delrue daar niet op. In samenwerking met adviesbureau Sustacon compenseerde het bedrijf zijn resterende uitstoot via een investering in windenergieprojecten in Turkije, een strategische regio voor hun staalproductie en -handel.
In februari 2025 investeerde Group Delrue in 3.000 ton VCS Wind Turkey Credits. Dit ‘klimaatspaarpotje’ garandeert compensatie van toekomstige emissies en maakt dat Delrue zich vandaag al CO₂-neutraal mag noemen—een primeur binnen de staalbewerkingssector.
Transparantie door data en tools
Samen met Sustacon werd bovendien een eigen tool ontwikkeld die toelaat om de "embodied carbon" per ton bouwstaal te berekenen op basis van EPD’s (Environmental Product Declarations). Dit geeft klanten inzicht in de milieu-impact van hun materiaalkeuze en maakt het mogelijk om duurzame keuzes op projectniveau te onderbouwen.
Cradle to Cradle als keurmerk van circulair denken
Een andere belangrijke mijlpaal is het behalen van het Cradle to Cradle-certificaat in januari 2021. Group Delrue was daarmee de eerste in de sector die dit keurmerk ontving voor wapeningsstaalproducten zoals netten, staven en structuren op basis van coils. Het bedrijf behaalde een gold-niveau en scoorde daarmee hoog op onder meer materiaalgezondheid, hergebruik, gebruik van hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.
Een breed milieubeleid in praktijk
Duurzaamheid stopt voor Group Delrue niet bij CO₂-uitstoot. Het bedrijf voert een uitgebreid milieubeleid waarin onder meer geluidsbeperking, afvalbeheer en waterrecuperatie een rol spelen.
- Geluidsreductie: Via een slim circulatieplan voor vrachtwagens en de aanleg van een groene berm op de site in Herseaux wordt overlast voor omwonenden beperkt.
- Afvalbeheer: Betonstaalresten worden opnieuw gesmolten en gerecycleerd, en afvalstromen worden strikt gescheiden.
- Waterbeheer: Regenwater wordt opgevangen in bassins en hergebruikt in de productieprocessen.
- Leveranciersbeleid: Er is een actieve dialoog met leveranciers om ook in de keten de ecologische voetafdruk te verkleinen.