Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Montea investeert 30 miljoen euro in ambitieuze batterijparken

Montea investeert 17,5 miljoen euro in de installatie van batterijparken op 14 van haar Belgische sites. De opgeslagen energie zal benut worden voor de verlichting, verwarming en koeling van de logistieke centra. Daarnaast zullen ook elektrische voertuigen kunnen voorzien worden van stroom.

BKBC - 2024-06-10T134851.954
Montea

Duurzame, toekomstbestendige en multi-inzetbare logistieke centra ontwikkelen is al jarenlang de missie van Montea. Tegen het eind van het jaar zal het bedrijf een totaal vermogen van 87 MWp aan zonnepanelen op haar daken hebben staan. Op 14 Belgische locaties, ongeveer de helft van het portfolio in België, wordt tegen het einde van dit jaar ook een eigen energieopslagsysteem voorzien. Dit is goed voor een opslagcapaciteit van in totaal 35 MWh.

In Nederland onderzoekt Montea de implementatie van batterijen op nog eens zeven locaties. Goed voor een geschatte investering van nog eens 12,5 miljoen euro.

“Elektrisch rijden is in het personenvervoer aan een enorme opmars bezig en over enkele jaren zal hetzelfde gebeuren met de e-vans en trucks. Logistieke centra die daar – op een duurzame en betaalbare – manier op voorbereid zijn, hebben dan een streepje voor”, zegt ​Dirk Van Buggenhout, Chief Sustainability Officer van Montea.

De installatie van deze batterijparken zal ook deels een oplossing bieden voor de netcongestie. De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia stelde in haar Adequacy and flexibility study for Belgium (2024-2034) dat flexibiliteit, onder meer gecreëerd door batterijparken, de kernstrategie voor de komende jaren wordt. ​ 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten