Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Nieuw boorsysteem voor plaatsing funderingen offshore windparken

De Belgische baggeraar DEME heeft samen met de Duitse tunnelboormachinespecialist Herrenknecht een speciaal onderwater boorsysteem ontwikkeld om funderingen van offshorewindparken te installeren. De nieuwe techniek zal voor het eerst worden toegepast bij de realisatie van het Franse windmolenpark Saint Nazaire, een project dat in 2021 start.

Nieuw boorsysteem voor plaatsing funderingen offshore windparken
DEME Group

DEME is verantwoordelijk voor het ontwerp, de productie, het transport en de plaatsing van de funderingen. Het park van 480 MW bevindt zich op 12 tot 20 km voor de kust van het schiereiland Guérande ten westen van Frankrijk. Het is eigendom van EDF Renewables en Enbridge en moet eind 2022 klaar zijn.

Als basis van het windturbinepark moeten een tachtigtal XL-monopijlers met een diameter van 7 m worden geplaatst. De rotsachtige ondergrond is echter te hard om die met een klassiek systeem te doorboren. Daarom ontwikkelde DEME samen met Herrenknecht  een nieuwe boorkop. Die zal worden ingezet vanaf het DEME-schip Innovation.

Reeds in 1977 ontwikkelde het familiebedrijf Herrenknecht een technologie om horizontaal tunnels te boren in robuuste oppervlakken. Onder meer de Duitse Gotthardspoorwegtunnel is een project van Herrenknecht. DEME past die technologie nu verticaal toe. De ontwikkeling van de nieuwe boor werd voor een onbekend bedrag gefinancierd door DEME.

De nieuwe boorkop zal ook in de toekomst nog bruikbaar zijn en maakt de plaatsing van grotere funderingen en grotere windparken
gemakkelijker. Geboorde XL-monopijlers installeren is volgens algemeen directeur Bart De Pooter van DEME Offshore een nieuwe stap in de offshorewindsector. Het offshore boren van funderingen maakt een gemechaniseerde plaatsing van monopijlers mogelijk, wat ecologische en economische voordelen oplevert tegenover de conventionele methodes.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten