Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Nieuwe asfaltcentrale voor Stadsbader in Grobbendonk

Aannemer Stadsbader heeft zopas zijn nieuwe high-end asfaltcentrale in Grobbendonk officieel geopend. De centrale is een primeur in België en gebruikt de meest innovatieve en milieuvriendelijke technieken en maakt tot 100% recyclage van grondstoffen mogelijk.

OBD en opening Asfaltcentrale stadsbader422 - kopie
In augustus 2020 startte Stadsbader met de afbraak van de bestaande asfaltcentrale. De nieuwe centrale werd op 3 oktober van dit jaar officieel geopend door minister Lydia Peeters, burgemeester Marianne Verhaert, secretaris generaal van AWV Tom Roelants, gedelegeerd bestuurder van De Waterweg Chris Danckaerts en Dominique Valcke, CEO van Stadsbader.
 
Stadsbader stond volledig zelf in voor de herinrichting van het terrein, de betonconstructies, gebouwen en technieken. Wirtgen Group (Benninghoven) zorgde voor de bouw van de nieuwe machine. Het gaat om de derde generatie van het type BA-RPP dat, na het prototype en een eerste update, nu volledig op punt staat. Wereldwijd zijn er momenteel amper twaalf van deze machines in gebruik.
 
Milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid staan centraal. Zo wordt de productie van lage temperatuurasfalt mogelijk en wordt gewerkt met een warmeluchtgenerator voor de indirecte verwarming van freesmateriaal. Dit leidt tot een minimale uitstoot van CO2-emissies en ook stof- en geurhinder zijn uiterst gering. Ook werd extra isolatie aangebracht voor minder temperatuurverlies. Een volledige inkapseling zorgt voor minder afkoeling en meer geluidsdemping, wat de omgeving ten goede komt.
 
Door de indirecte verwarming van zogenaamd ‘recupmateriaal’ is tot 100% recyclage mogelijk. In volle productie kan een maximumcapaciteit van 200 ton asfalt/uur aangehouden worden. Grondstoffen worden zoveel mogelijk over het water aangevoerd.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten