Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Nieuwe fabriek van Vandersanden eet jaarlijks 2.280 ton CO₂ op

Baksteenproducent Vandersanden heeft in Lanklaar een fabriek geopend waar, bij maximumcapaciteit, jaarlijks 20 miljoen CO₂-negatieve Pirrouet-gevelstenen van de band zullen rollen. Een ton van deze stenen nemen tijdens het uitharden 60 kg CO₂ op.

BKBC - 2024-09-30T162125.084
Vandersanden Group

Dankzij een unieke carbonatatie-technologie neemt de steen tijdens het uitharden 60 kg CO₂ per ton op. De gevelsteen wordt niet gebakken, maar hardt uit met CO₂ afkomstig van fabrieken uit energie-intensieve industrieën. Dat resulteert in een stevige, kalksteenachtige structuur. Met een productiecapaciteit van 20 miljoen stenen per jaar, kan de fabriek dus jaarlijks 2.280 ton CO₂ uit de lucht verwijderen. Dit staat gelijk aan de CO₂ die 114.000 volwassen bomen per jaar absorberen.

Niet alleen de Pirrouet-steen is duurzaam en milieuvriendelijk, het productieproces gebeurt ook op een CO₂-neutrale manier. De groene elektriciteit die de fabriek aandrijft, wordt grotendeels opgewekt door eigen zonnepanelen en een windmolen. Daarnaast draagt het gebruik van reststromen uit de staalindustrie bij aan een substantiële vermindering tot wel 80% van primaire grondstoffen. Dit verkleint de afvalberg aanzienlijk.

De nieuwe fabriek biedt werk aan 26 medewerkers en heeft een oppervlakte van 8.000 m². Het is de ambitie van Vandersanden om meerdere Pirrouet-fabrieken te realiseren. 

BKBC - 2024-09-30T161727.541
Vandersanden Group
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten