Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Nieuwe stap in modulair bouwen

Een experiment met een nieuw woningconcept toont aan dat modulair bouwen met prefab bouwelementen en draadloze schakelaars het traditionele bouwproces kan verkorten. Het bouwproces wordt eenvoudiger en korter en na oplevering zijn aanpassingen aan de elektrische infrastructuur voor de verhuurder of bewoner in een handomdraai mogelijk.

modulair bouwen 2
Bij het ontwerpen van een nieuwe woning hebben bouwers grofweg twee mogelijkheden: een standaardwoning bouwen die weinig keuzevrijheid biedt, maar kostentechnisch wel interessant is, of opteren voor een ‘unieke’ woning, waarbij iedere keuze op de specifieke bouwlocatie wordt afgestemd, maar waar bouwers steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden. Het Nederlandse Inno Concept Bouwen (ICB) werkt samen met partners Eaton Industries, Löwik Installatietechniek, Faay en VBI aan een modulair woningconcept dat deze twee stromingen combineert.

 

Het concept gaat uit van een unieke architectuur voor woningen, passend bij de omgeving waar ze geassembleerd worden, met een binnenzijde die gestandaardiseerd, geprefabriceerd, modulair en schaalbaar is. Eerder werkten de ICB-keten, Eaton Industries en C&S Benelux al samen aan een revolutionair experiment onder de noemer ‘plug-and-play woningaansluiting’, waarbij de netaansluiting voor elektra buiten de woning werd gemaakt, met als uiteindelijk doel om samen met netbeheerders een modulaire plug-and-play woningaansluiting te ontwikkelen die net zo eenvoudig werkt als de stekker van een elektrische auto.

Extra kosten of besparing?

De initiële kosten voor prefab bouwelementen liggen hoger dan de materiaalkosten voor traditionele bouw, maar de toepassing van prefab bouwelementen levert een besparing op omdat allerlei bewerkingen in de woning wegvallen. In het testproject werden prefab Kingsize Faay-binnenwanden toegepast die voorzien waren van Eaton Go Wireless-schakelaars. Met deze oplossing hoeven geen sleuven voor leidingen meer worden gefreesd in de wanden of draden worden getrokken voor de bedieningsschakelaars voor de verlichting.

Draadloze schakelaars

De standaard bedrade schakelaars worden vervangen door draadloze exemplaren die achteraf worden aangebracht op de plaats waar de klant ze wenst en die eenvoudig verplaatsbaar zijn. De schakelingen zijn eenvoudig uit te breiden met extra draadloze schakelaars of een ‘master’-schakelaar waarmee verschillende individueel te bedienen lichtpunten tegelijk in- en uitgeschakeld kunnen worden.

De draadloze schakelaars zijn tevens toepasbaar met de meeste 55 mm afdekramen van de bekende merken schakelmateriaal. Door draadloze schakelaars te gebruiken wordt niet alleen op bewerkingskosten bespaard, maar wordt tevens intelligentie toegevoegd aan de modulaire woning. Deze intelligentielaag maakt het mogelijk om, desgewenst op een later moment,  eenvoudig comfort of veiligheidsfuncties in de woning te activeren.

One-Piece-Flow

Voor het experiment werd gekozen voor sociale huurwoningen omdat de prijsdruk net daar erg hoog is. Door het One-Piece-Flow (OPF)-bouwproces en het gebruik van gestandaardiseerde modules wordt de bouwtijd verkort en ligt de arbeidsproductiviteit hoger. De voormelde partners werken, specifiek voor deze complexe sector, aan de verdere ontwikkeling van de modulaire woning en hopen het concept daarna eenvoudig te kunnen uitbreiden naar andere marktsegmenten.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten