Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Nieuwe technologieën kunnen de efficiëntie in de bouwsector nog verhogen

“Er kan een dag komen dat een speler als Google heel onze sector overhoopgooit” Drones, artificial intelligence, het Internet of Things, virtual reality… Het einde van de digitalisering is nog lang niet in zicht. Maar zijn het ook technologieën die hun nut kunnen bewijzen ‘in de bouw’? We vroegen het aan een aantal bouwexperts met voeling met de digitale evoluties in de sector. Dit tijdens een rondetafelgesprek op initiatief van Bouwkroniek/ La Chronique en Orange Belgium.

ORANGE-5

Welk element zal de grootste impact hebben op de bouwsector?

EV: Het Internet of Things vindt steeds meer ingang en heeft een grote impact op onze manier van werken. Via een sensor in al onze machines volgen we waar en hoeveel ze gebruikt worden (de zogenaamde track & trace-technologie, nvdr.). Zo kunnen we de nacalcucatie van de werken sneller en beter doen en kunnen we de exacte kosten bepalen.

Ook kraanuren kunnen we zo eenvoudig berekenen. Vroeger gaven de medewerkers dat via hun smartphone in en moest je rekenen op hun goodwill. Als de invoering van de gegevens niet correct gebeurde, moest je bovendien iemand inschakelen om het op te lossen. Dat is nu verleden tijd.

RDS: Daarnaast zijn er drones. Hiermee kan je beelden maken en opmetingen doen van je bouwplaats en opvolgen welk werk er in een bepaalde tijdspanne gebeurd is. Democo heeft momenteel een werf in Rabot in Gent die we zo opvolgen. Een universiteitsstudent gebruikt dit proiect trouwens als onderwerp voor zijn thesis. Mijn voorlopige interpretatie is dat het opmeten al goed lukt, net als de vorderingen in kaart brengen. De relatie leggen met de elementen uit het BIM-model lukt echter nog niet zo goed. Voorlopig is het – volgens de bevindingen van de universiteitsstudent – nog een complementair gegeven: wanneer
je het BIM-model in ‘as built’-status aanlevert, is het nuttig dat aan te vullen met een pointcloud (een virtueel beeld dat gevormd wordt door een laserscanner, nvdr.) van de laatste beelden.

EV: Ook wij krijgen van klanten meer en meer de vraag hoe ze in 3D kunnen zien hoe de werf vordert. De klanten zijn ook bereid daarvoor te betalen. Beelden van drones zijn daarbij niet persé nodig. Een vaste camera is evenwel een must.

RDS: Parallel met deze manier werken wij momenteel een idee uit om op een andere manier de vorderingen op een werf op te volgen. We willen daarbij een sensor aanbrengen op alles wat binnenkomt en buitengaat op een werf. Door te registreren wat er binnenkomt heb je een indicatie van de vorderingen van de werken.

GP: Met de nieuwe generatie van IoT netwerken, NarrowBand en LTM-E, zal dit realiteit worden. Eind 2017 rolde Orange deze technologieën over het hele Belgische grondgebied uit, voor een volledige nationale dekking, zowel binnenshuis als buitenshuis. Waar bij de eerste generatie de focus lag op het tracen van voertuigen en personeel, kan men nu zowat elk toestel monitoren op eender welke locatie. En daar liggen uiteraard grote kostenbesparingen voor het grijpen.  Onze klanten in de bouwsector gaven ons de feedback dat het loont vanaf een aankooprijs van €1.000 euro voor het gemonitord toestel. Naast de vervangingskost omdat het toestel verloren of gestolen is, is ook de “idle time1” een kost waarop zo fameus bespaard kan worden.

Jullie hadden het over het Internet of Things bij jullie werkzaamheden, maar ook bij jullie klanten wordt het populairder. Denken we maar aan smart cities. Heeft dat een impact op jullie werk?

RDS: Zeker. Ook bij facility management gebruikt men vaak sensoren. Bijvoorbeeld om de CO2 te meten in een ruimte. Voor het boeken van een vergaderzaal zou je kunnen beslissen welke zaal het wordt op basis van het beste zuurstofgehalte. Die apparaten bestaan, maar de techniek wordt nog niet al te veel toegepast.

RC: Dan gaat het niet om onze IoT, maar die van onze klant. Wij moeten ons focussen op de sensoren die onze workflow kunnen verbeteren. Checkinatwork (het systeem van de overheid om de aanwezigheid van werknemers te registreren, nvdr) en track & trace zijn niet echt vernieuwend. Zowat alles zal binnenkort traceerbaar zijn. Neen, we zijn op zoek naar bijvoorbeeld sensoren die ons kunnen laten weten wanneer het beton hard genoeg is om de volgende verdieping te bouwen…

Een andere technologie is virtual reality. Maakt die enige kans in de bouwsector?

RDS: Absoluut. In Nederland staat men daar al verder in en wordt het gebruikt om bouwprojecten te visualiseren voor de medewerkers. Iedereen denkt bij VR aan een bril, maar tegenwoordig is het steeds vaker een helm en dat past zeker in onze sector.

Het zal in de toekomst duidelijk nog meer om data draaien, niet?

YA: Er zijn vandaag al heel veel data beschikbaar, maar vaak zitten ze in aparte applicaties. De kunst is om het te integreren in je ERP of in je bouwsoftwarepakket. Wij kunnen onze machines nu al van op afstand besturen, maar de machines weten zelf welk werk ze hebben uitgevoerd. Dat zouden ze moeten terugkoppelen, zodat we het in real time kunnen volgen en eventueel bijsturen. Voor dat soort oplossingen zijn we vragende partij, maar als ik de ontwikkelaars van bouwsoftwarepakketten mag geloven zal het nog wel wat jaren op zich laten wachten.
 
RC: Ik ben ervan overtuigd dat artificiële intelligentie de link zal bouwen tussen de verschillende databases. Wanneer ik iemand wil bellen en het nummer niet in mijn contactenlijst heb zitten, suggereert Siri me nu al dat hij het nummer heeft gevonden in de e-mailhandtekening van de persoon. Hij heeft de link tussen twee systemen - e-mail en contacten - gevonden op basis van de naam…

YA: U hebt het over Siri. Een aantal wereldwijde spelers, Google en consoorten, zijn enorm met die data bezig. Er kan een dag komen dat dit soort spelers onze hele sector overhoop gooit. Ik kan me inbeelden dat Google er op een gegeven moment in slaagt om een ontwerp kan maken voor een gebouw, op een specifieke locatie, op een bepaalde ondergrond… dat beter is dan we ooit dachten dat haalbaar was.

Als bedrijf moeten we erover nadenken over hoe de wereld er zal uitzien als dat allemaal realiteit wordt en welke rol we als bedrijf nog willen opnemen. Voorlopig kunnen we onze meerwaarde nog aantonen door optimalisaties. Maar wat als dat niet meer lukt?
 

Rondetafelgesprek over digitalisering in de bouwsector

De meningen in dit artikel werden verzameld tijdens een rondetafelgesprek, georganiseerd door Bouwkroniek & La Chronique op initiatief van Orange Belgium. De deelnemers hadden het over diverse onderwerpen gelinkt aan de digitale transformatie.

Namen plaats aan de tafel:
-    Yves Aertssen, co-CEO bij Aertssen (YA)
-    Hannes Benaets, BIM Manager bij Dethier (HB)
-    Robin Collard, BIM Implementation Manager bij BAM Contractors (RC)
-    Véronique Cupers, Key Accountmanager bij Orange (VC)
-    Patrick De Kinder, BIM Manager bij Van Laere (PDK)
-    Rudy De Smedt, BIM Manager bij Democo (RDS)
-    Françoise Genicot, Hoofdredacteur van La Chronique
-     Johan Lambrechts, Hoofdredacteur van Bouwkroniek
-    Gert Pauwels, IoT & M2M Sales & Marketing Manager,  bij Orange (GP)
-     Emmanuel Vandeweghe, IT Manager bij Willy Naessens Group (EV)

Orange Belgium
Bourgetlaan 3
1140 Evere
business.orange.be/bouw

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten