Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Nu ook binnenmuur lijmsteen met dikte van 19 cm

Om tegemoet te komen aan de vraag naar lijmstenen die toelaten hogere constructies te bouwen, lanceerde Wienerberger eerder de PLS Newton met een dikte van 14 cm. Nu is er ook een variant van 19 cm die nog meer flexibliteit biedt in het toepassen van keramische bouwblokken in hoge constructies. Deze dikkere lijmstenen kunnen immers een lijnlast tot meer dan 35% opnemen en bieden een hogere massa per m².

PLS-Newton-Twee-formaten---Deux-formats

Volgens Wienerberger biedt de PLS Newton een hoge muurdruksterkte, waardoor het mogelijk is om met deze keramische blokken appartementen en utiliteitsgebouwen tot zes bouwlagen hoog te realiseren. Deze eigenschap zou te danken zijn aan de combinatie van een optimale kleisamenstelling (grote blokdruksterkte) en een doordacht perforatiepatroon (beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen). Deze hogere muurdruksterktes zouden bovendien geen afbreuk doen aan de thermische performantie. De PLS Newton heeft dezelfde lambdawaarde als de PLS 500 stenen.

Het plaatsen van de keramische bouwblokken gebeurt door middel van het Porotherm Lijm-Systeem of met Porotherm Dryfix. In de ATG van Porotherm Dryfix is ook de PLS Newton opgenomen. Ondanks een gewicht van circa 13 kilo per stuk, laat de 19 cm dikke PLS Newton nog steeds een gemakkelijke verwerking toe. Het gewicht blijft immers  beperkt door de lengte van 300 mm, in tegenstelling tot de 500 mm van de dunnere variant. Het totale PLS Newton gamma is volgens Wienerberger minder zwaar dan vergelijkbare bouwblokken met eenzelfde muursterkte. De nieuwe lijmsteen is beschikbaar in de NRd-berekeningstool (www.berekeningmetselwerk.be) om de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok te toetsen. Tenslotte is de nieuwe PLS Newton ook BENOR gekeurd. 


PLS-Newton-Nieuw-formaat---Nouveau-format-300x188x249mm
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten