Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Ook verzekeringen kan je openbaar aanbesteden

De stad Brugge bespaart naar eigen zeggen 900.000 € per jaar door haar verzekeringsportefeuille voor de Groep Brugge in de markt te zetten via een openbare aanbesteding. In de huidige legislatuur levert dit vanaf 2022 een besparing van 3,6 miljoen € op. Over de hele legislatuur zal het een besparing van 4,4 miljoen € opleveren.

IMG_20210804_093209
Een extern bureau bracht alle verzekeringen in kaart en schreef een bestek uit voor verschillende percelen. Brugge heeft meer dan 226 brandpolissen voor gebouwen en 354 verzekeringen voor wagens (dienstwagens). Er zijn ook nieuwe trends. Fietsen worden duurder (o.a. ook bakfietsen). Vroeger waren er maar twee verzekerd en nu 60. Ook 68 kunstwerken zijn voortaan verzekerd. De stad heeft voorts polissen inzake arbeidsongevallen voor al haar personeelsleden, hospitalisatieverzekeringen en ook de klasse burgerrechtelijke aansprakelijkheid.
 
Er werden offertes ingediend door vier verzekeringsmaatschappijen, zij het niet allemaal voor alle percelen. De procedure duurde ongeveer twee jaar. Die startte in 2019. Er was er een inventarisatie, een analyse van de bestaande contracten en dekkingen, er werd een bestek gemaakt en nadien gegund zodat de nieuwe tarieven vanaf 2022 ingaan.

“De stad kon ook voor de lopende jaren een korting bekomen van 400.000 € per jaar tijdens de procedure bij Ethias (de vroegere verzekeraar), wat ook een besparing opleverde van 800.000 €. Deze legislatuur zal de stad dus 4,4 miljoen € minder betalen aan verzekeringspolissen en met een bredere dekking”, stelt de schepen van Financiën Mercedes Van Volcem.
 
‘Kritische stemmen stelden vooraf dat er weinig maatschappijen waren die dergelijk risico zouden willen verzekeren en al zeker niet bij splitsing van de percelen. Elke verandering houdt een risico in, maar als bestuurder van de stad bekijk je pro en contra. Ik wou alvast het risico nemen en het resultaat mag er zijn. Burgemeester Defauw heeft me steeds gesteund in het doorvoeren van de verandering, met resultaat”, stelt van Volcem.
 
Bredere dekking
 
“Opvallend is dat ondanks een veel bredere dekking en een ruimere dienstverlening, toch een grote besparing kon worden gerealiseerd. Deze besparing is het grootst voor de stad en de politiezone omdat deze twee entiteiten nog nooit eerder een marktbevraging hadden gehouden, wat voor het OCMW en de welzijnsverenigingen wel het geval was.”

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten