“Dat we de klasse 8-erkenning kregen is voor ons bedrijf absoluut een mijlpaal. Deze erkenning opent een aantal nieuwe mogelijkheden en bevestigt dat we de juiste weg ingeslagen hebben. We proberen daarbij vast te houden aan onze visies, zonder oogkleppen voor veranderende omstandigheden. Eén van onze uitgangspunten is om bouwtechnische kennis en alle aspecten inzake kwaliteit zo veel als mogelijk in eigen handen te houden. We gaan daar als bedrijf tegen de trend in, waarbij steeds meer taken en verantwoordelijkheden doorgeschoven worden naar onderaannemers. Hoe meer je als uitvoerend aannemer zelf doet, hoe meer controle je hebt over de kwaliteit. Zopas hebben we bv. nog een eigen ploeg ijzervlechters aangeworven.”
“We zijn bezig met de implementatie van ISO 9001 en 9045. Dat doen we niet alleen omdat een ISO-certificaat helpt om klanten te overtuigen van onze kwaliteit, maar vooral omdat we onze eigen processen tegen het licht willen houden. Zo verstevigen we de ruggengraat van Furnibo. De werkvoorbereiding, de planning en de detailengineering winnen bij ons elke dag nog meer aan belang. Als de voorbereiding en de prefabricatie en premontage helemaal op punt staan, kan de uitvoering op de bouwplaats sneller, veiliger en efficiënter. De werf is voor ons de laatste halte van een logistiek proces. Men heeft het er vaak over dat de bouwsector nieuwe beroepsprofielen van buiten de sector nodig heeft, bij ons zijn dat geen dronepiloten maar logistieke planners. Het einddoel van dat traject is – voor mij – een 100% voorspelbare werf. Op het weer na dan.”
“Met onze keuze om als aannemer nog steeds zoveel als mogelijk zelf uit te voeren, zorgen we voor korte lijnen tussen de off site werkvoorbereiders en de eigenlijke on site uitvoerders. Die wisselwerking en kruisbestuiving heb je veel minder als je alles uitbesteedt aan telkens andere onderaannemers. Zo verloopt alles efficiënter, sneller en beter. BIM is voor Furnibo veel meer dan een opgelegd coördinatie-model. Wij gebruiken BIM in elke opdracht. Binnenkort genereren we voor elke fase bestellijsten met welke materialen er op welk moment moeten geleverd worden, en via BIM kijken we ook welke toebehoren en welke machines en gereedschap er bij elke fase horen. In een volgende fase beslissen we via BIM welke veiligheidsvoorzieningen nodig zijn per fase. Uiteraard vullen we dat nog aan met wat we ter plaatse vaststellen.”
Furnibo omarmt voorts de digitalisering. “Onze werfopvolging verloopt digitaal, we passen scan to bim toe om de as built situatie te kunnen vergelijken met ons model (en de afwijkingen worden terug in het model geïntegreerd), we doen onderzoek rond artificiële intelligentie voor controle van werfleveringen en afvoer van materialen, we doen onderzoek rond gebruik van augmented reality voor het uitzetten van binnenwanden,… Enkele van de volgende uitdagingen liggen in datamanagement en het modelleren van alle wapening in BIM.”
Steven Maeyaert wil dat zijn Furnibo een kennisbedrijf wordt. “We willen in de nabije toekomst zelf de studies inzake technieken en stabiliteit uitvoeren. Niet omdat de bestaande engineeringbureaus dat niet goed zouden doen, maar omdat ik denk dat er nog efficiëntiewinst te halen valt als we eigen ingenieurs hebben die nog meer kennis van en voeling met de uitvoering hebben. Nog te vaak moeten we dergelijke studies en plannen herwerken om ze uitvoerbaar te maken.”
Furnibo heeft in Veurne en in zijn hub in Gent heel wat volk nodig om dat allemaal uit te voeren. “Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, heb je vandaag meer nodig dan een interessante verloning en extralegale voordelen. De werknemers die wij willen aantrekken, zijn op zoek naar een bedrijf met een visie. Als op alle niveaus de neuzen in dezelfde richting staan, kunnen wij per project tot 20% arbeidstijd besparen op de bouwplaats.”
Furnibo is ook klaar voor het circulaire verhaal. “Dat gaat voor ons over meer dan over de materiaalkeuze. Het gaat bv. ook over wat we doen met gebouwen. We moeten niet alles zomaar willen afbreken. Je kan gebouwen ook strippen en heraankleden, optoppen en de fundering verstevigen, … Furnibo is ook al lang niet meer uitsluitend de betonspecialist die we vroeger waren. Wij voeren steeds meer projecten uit in hout en staal. Die twee materialen zorgen de jongste maanden dan wel voor problemen. Ze kunnen niet altijd op tijd geleverd worden en de prijzen stijgen onvoorspelbaar snel. Over de oorzaken kan ik weinig zeggen, maar de situatie leidt tot een pervers effect. We merken nu al dat daardoor sommige bouwprojecten gewoon uitgesteld worden, zelfs ondanks de stormloop op nieuw vastgoed als investering. Projectontwikkelaars en eindklanten willen meer zekerheid over de kostprijs vooraleer ze groen licht geven. Als je de bokkesprongen ziet die de prijzen van sommige bouwmaterialen maken, dan geeft een dagprijs weinig vertrouwen aan een bouwheer.”