Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Oplossing voor vastlopende pompen

“Ondanks informatiecampagnes van Aquafin belanden er nog altijd veel vochtige doekjes in onze riolen. De jongste jaren zelfs steeds meer”, zegt Jan Van Laer van KSB Belgium.

oplossing pompen

“En laat dat nu net een belangrijke oorzaak zijn van problemen. De eerste plek waar die doekjes voor problemen zorgen, zijn de pompen. Ze geraken niet door de schoepen van de pomp en de pomp loopt vast. In sommige gevallen wordt de pomp zelfs beschadigd. Kosten voor herstellingen lopen tot in de miljoenen”, meldt Van Laer. KSB Belgium biedt twee oplossingen aan om deze problemen te voorkomen.

De F-max-waaier van het Duitse KSB zorgt er door zijn ontwerp voor dat de doekjes minder makkelijk vast komen te zitten in de pomp. “Ten eerste is de waaierneus afgerond, waardoor de vochtige doekjes er niet op blijven plakken. Daarnaast zijn ze voorzien van schoepen die niet op dezelfde afstand van elkaar staan”, zegt Van Laer. De schoepen zijn in twee groepen opgedeeld, met telkens twee schoepen dicht bij elkaar en een derde op een grotere afstand. Deze asymmetrische opstelling maakt een brede vrije doorgang mogelijk. Zelfs grotere vaste delen kunnen zonder problemen en betrouwbaar door de pomp verplaatst worden.

Grafvuilkamer

Een andere oplossing die KSB Belgium voorstelt is het grofvuilkamersysteem in het AmaDS³-pompstation. “Een filter houdt het grove vuil tegen vóór de pomp en slaat het op in de grofvuilkamer”, legt Jan Van Laer uit. “Een grofrooster verhindert dat het grofvuil in de pomp geraakt. Wanneer de pomp in werking treedt, wordt het water in de andere richting door de grofvuilkamer gepompt en wordt het onder hoge druk in de persleiding gestuwd. De grofvuilkamer wordt daarbij leeggemaakt voor een volgende pompsessie. Dit systeem is heel geschikt voor afvalwater met veel vezels en voor relatief kleine debieten. Denk bijvoorbeeld aan campings, afgelegen hotels en kleinere woongebieden”; stelt Van Laer.

Sensibilisering

KSB Belgium meent met deze technieken een oplossing te bieden voor heel wat problemen met pompen. “We beseffen echter ook wel dat hierdoor het probleem van de natte doekjes niet definitief is opgelost. Verderop in het traject, bij de waterzuivering, kunnen ze nog voor problemen zorgen. We bieden dus wel een oplossing voor de pompen, maar het is duidelijk dat dit niet de ideale manier van werken is”, besluit Jan Van Laer. Sensibilisering blijft dus het allerbelangrijkste.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten