Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Pannoc investeert 1,3 miljoen € in nieuwe cleanrooms

Het Belgische bedrijf Pannoc, dat vrij verkrijgbare geneesmiddelen, medische instrumenten en cosmetica produceert, investeert 1,3 miljoen € in haar site in Olen. In samenwerking met ABC Cleanrooms & Vils werden onder meer twee cleanrooms gebouwd.

Pannoc investeert 1,3 miljoen € in nieuwe cleanrooms (3)

Pannoc moest vernieuwen om de productie voor de eigen merken te vergroten als om aan de vraag van derden te kunnen beantwoorden. Ook duurzaamheid en de steeds strengere wetgeving voor de farmaceutische en cosmetische industrie waren belangrijke drijfveren. Concreet verdubbelde het bedrijf de productieruimte en ging het van één naar twee productieruimtes zodat simultaan geproduceerd kan worden.



Omwille van de constante druk en temperatuur vergen de cleanrooms heel wat energie. De vernieuwingen garanderen echter een energieverlaging van 60% dankzij wanden uit geïsoleerde sandwichpanelen. Er werd ook een hoogspanningscabine gebouwd om overbelasting van het stroomnet te voorkomen.

Tevens introduceerde Pannoc het CleanConnect-monitoringsysteem waarmee de druk en de temperatuur continu gemonitord en gestuurd worden. Zo kan snel worden ingegrepen bij eventuele problemen. Ook de opslagruimte werd geoptimaliseerd waardoor nu 63 in plaats van 27 palletplaatsen beschikbaar zijn.



Bij de investeringen werd ook rekening gehouden met een duurzamere productie met een lager energieverbruik. Daarom bouwde Pannoc een waterzuiveringssysteem voor aqua purificata, het water dat gebruikt wordt voor de bereiding van geneesmiddelen en dus aan zeer strikte eisen voldoet. Het waterzuiveringssysteem maakt gebruik van de reverse osmose-technologie. Zo wordt geen gebruik meer ogemaakt van chemicaliën en zijn er minder afvalstoffen. Dit nieuwe systeem garandeert bovendien een constantere kwaliteit, snellere verwerking en er zijn meer afnamepunten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten