Prijsherzieningen overheid brengen aannemers in problemen
Als bouwondernemers een overheidsopdracht aangaan, wordt vrijwel altijd een prijsherzieningsformule meegenomen in het contract. Omdat er tussen het contracteren en het uitvoeren van de opdracht vaak een aanzienlijke tijdspanne zit, wordt op het moment van uitvoeren de afgesproken prijs herzien naargelang de prijsevolutie van de uurlonen en de materialen. Momenteel geldt een negatieve prijsherziening van gemiddeld 3%.
Door de viruscrisis hebben bouwbedrijven af te rekenen met een aanzienlijk omzetverlies. Uit een recente rondvraag van Bouwunie blijkt dat meer dan zes op de tien ondernemingen zijn omzet met meer dan de helft zag dalen.
Bouwunie vraagt daarom aan de Vlaamse overheid om ervoor te zorgen dat de diverse opdrachtgevende besturen geen negatieve prijsherzieningen op overheidsopdrachten meer toepassen en dit tot zolang de bouwbedrijven de coronamaatregelen moeten naleven. “De overheid kan er zo voor zorgen dat de betrokken bouwbedrijven deze financieel moeilijke tijd kunnen overbruggen. Bovendien zonder dat het extra geld kost, want de projectbedragen zijn vooraf begroot”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
De index I is tussen oktober 2018 en februari 2020 met zowat 7% gedaald, terwijl bedrijven te maken kregen met stijgende materiaalkosten. Voor maart noteert Bouwunie een bijkomende daling met 2,4%. Als we dat bijvoorbeeld vergelijken met de Nederlandse index van de bouwmateriaalkosten voor gebouwen, zien we dat die in dezelfde periode met 4% gestegen is.
Fema
“Reeds in 2010 heeft de Fema meegewerkt aan twee adviezen hierover in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). De waarde en relevantie van de huidige index is compleet achterhaald, omdat de samenstelling ervan dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog en sindsdien bijna onveranderd gebleven is. Recent hebben wij nogmaals met voorbeelden aangetoond dat er soms perverse (dalende index tegenover stijgende prijzen) effecten mogelijk zijn met de huidige, achterhaalde werkwijze”, duidt Van Hoe.
“Fema heeft voor de twee adviezen van 2010 de de Confederatie van Producenten van Bouwmaterialen (BMP) en Feproma (ook federatie van producenten van bouwmaterialen). Mede in de optiek van een doorgedreven digitalisatie van onze sector kunnen wij een digitale oplossing bieden om een performante, actuele en realistische Index I-factor 2.0 maandelijks af te leveren”, luidt het bij de Fema.
“Met de actualisering van het netwerk van Fedigro zijn wij perfect in staat een actieve rol te spelen in de oprichting van een ‘Mercuriale Bis’ die op een representatieve en valideerbare wijze een bouwmaterialenindex kan publiceren, op maandelijkse basis. Uiteraard moet dit in de juiste juridische context gebeuren. Fema en Fedigro vormen inzake toelevering in de bouw een bijzonder relevant deel hiervan: ruwbouwmaterialen, afwerkingsmaterialen, houtproducten, staal en betonijzer, sanitair, elektro, enz. Wij hebben ook reeds een voorstel ingediend bij de CRB”, besluit Van Hoe.