Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Repro pakt uit op Demodag

Niets toont de kwaliteiten van een nieuw toestel of programma beter dan een live-demonstratie. Dat is wat Repro aanbiedt op zijn jaarlijkse demodagen; een uitgebreide introductie die steeds vergezeld wordt door een demonstratie en de mogelijkheid om de experts zelf aan te spreken.

repro hoofdfoto
Dit jaar kon u alles te weten komen over onder andere de 3D-scanners van Faro, de vele toepassingen van Autodesk Revit en Pythagoras alsook de nieuwste Altus NR3 GPS van Belgische makelij.

De vierde editie van de Repro Demodag vond plaats op 1 maart in kasteel Spreeuwenberg in Schilde. Na een korte introductie door Jan en Filip Leunis van Repro vertelde Mathias Kinet de deelnemers alles over de verschillende 3D-scanners van Faro. Wat de gasten voornamelijk opviel tijdens de live-demonstratie zijn de voordelen die de on-site registratie biedt. Zoals de naam al doet vermoeden, worden de scangegevens draadloos en zonder vertragingen doorgegeven aan een werkstation, waardoor een hoop tijd uitgespaard kan worden.  

Verwerken in 3D met Revit

Om de gescande gegevens nauwkeurig te verwerken, is er Kris Aerts, technisch expert bij Autodesk Solutions. Hij toonde met het programma Autodesk Revit hoe een puntenwolk vlot verwerkt kan worden tot een bruikbaar plan zonder hierbij eindeloze omzettingen te moeten doen.

“We denken in 3D, tekenen alles uit in 2D om het dan in realiteit in 3D op te bouwen; niet de meest logische methode. Met dit programma ontwerp je in 3D, waardoor je niet alleen sneller maar ook met minder kans op fouten aan het werk gaat.” Virtueel bouwen - of het zogenaamde ‘bimmen’ - wordt zo beduidend simpeler.

Nieuw gps-systeem

Daarna nam Guy Lemmens van het Leuvense bedrijf Septentrio iedereen mee naar buiten voor een demonstratie van het nieuwste gps-systeem Altus NR3. Septentrio zet in op ‘research and development’ met betrekking tot het ontwikkelen van zogenaamde ‘anti-jamming’-chips uitgerust met Advanced Interference Mitigation-technologie. Stoorzenders zoals hoge gebouwen of overhangende bomen vormen dankzij die AIM+-technologie voor deze antenne geen probleem; het behoudt een hoge connectiviteit en kan in real-time correcties uitvoeren zodat de resultaten betrouwbaar blijven. Dat feit gaat tijdens de voorstelling allesbehalve onopgemerkt voorbij. 

Slim vergaderen

Scannen en verwerken kan duidelijk sneller, mits de juiste apparatuur, al is dat niet het enige wat beter kan. Vergaderingen zijn noodzakelijk, maar nemen ook kostbare tijd in beslag. Tijdens het vergaderen is het dus belangrijk dat er efficiënt en doelgericht gewerkt kan worden. Bart Saenen van Legamaster toonde hoe een e-screen vergaderingen niet alleen sneller maar ook veel gemakkelijker kan laten verlopen. Opmerkingen noteren bij pdf- of excelbestanden, aanduidingen maken op plannen en die onmiddellijk kunnen opslaan; het kan allemaal met een e-screen. 

Jan Van Looy van Pythagoras had aan alles gedacht wanneer hij aan het woord kwam: Scan To Infra, het gebruik van orthofoto om bv. een ruimte te vectoriseren,  grondclassificaties DTM opstellen, … Om de toepassingen wat concreter te kunnen voorstellen, laat hij met een Faro-scanner en de gevel van het kasteel zien hoe je op efficiënte wijze een doorsnede uit een puntenwolk haalt. Wat eerst niet zo evident leek, blijkt makkelijker te zijn dan eerst gedacht.

Op wandel in je plan

Om de dag mooi af te sluiten, kregen de deelnemers van Mathias Kinet (Faro) een kijkje in de toekomst. Met een 3D-bril op joysticks kon je als het ware rondlopen in een 3D-plan. Bij een hapje en een drankje konden de gasten daarna aan de experts nog enkele vragen stellen en de toestellen nog even bekijken.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten