Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Een hoogwerker kiezen: factoren om rekening mee te houden

Professioneel aannemer met een grote opdracht of doe-het-zelver met een ambitieus project? Er zijn steeds momenten waarop werken op hoogte noodzakelijk is. In die situaties is een hoogwerker vaak onmisbaar. Gelukkig zijn er verschillende types hoogwerkers en opties op die markt. Zo vind je er steeds een die perfect geschikt is voor jouw opdracht.

hoogwerker_ok

Door dat ruime aanbod is het kiezen van de juiste hoogwerker voor jouw specifieke project wellicht een uitdaging. Daarom bespreken we in dit artikel de verschillende soorten hoogwerkers, en de voor- en nadelen van een hoogwerker huren versus kopen. Zo neem jij een geïnformeerde en weloverwogen beslissing.

De verschillende types hoogwerkers

Schaarhoogwerkers, ook wel bekend als ‘scissor lifts’, zijn een van de meest gebruikte types hoogwerkers. Hun rechthoekig platform beweegt verticaal omhoog via een schaarmechanisme. Dit type hoogwerker is eenvoudig te bedienen en biedt een stabiel en ruim werkoppervlak voor meerdere personen of veel materiaal. Ze zijn dan ook ideaal voor werkzaamheden zoals schilderen of onderhoudswerkzaamheden aan plafonds. Nadelen zijn hun beperkte reikwijdte en dat ze enkel geschikt zijn voor gebruik op vlak terrein.

Een telescoophoogwerker, ook wel ‘straight boom lift’ genoemd, heeft een uitschuifbare arm die recht omhoog en naar voren kan reiken. Deze hoogwerkers hebben een grote reikwijdte, zowel in de hoogte als horizontaal, en kunnen ruw terrein aan. Ze zijn dan ook bijzonder nuttig voor projecten die vereisen dat je grote hoogtes bereikt of over obstakels heen moet reiken. In vergelijking met schaarhoogwerkers zijn ze iets minder stabiel.

Kniktelescoophoogwerkers of ‘articulating boom lifts’ hebben een arm met meerdere scharnierpunten, waardoor ze flexibel bewegen en complexe reikwijdtes bereiken. Dit type hoogwerker is ideaal voor werken op plaatsen waar obstakels in de weg staan of waar je om hoekjes heen moet werken. Let wel op, ze zijn duurder dan andere types hoogwerkers en bovendien complexer om te bedienen.
Mastliften zijn compacte hoogwerkers met een mast die verticaal omhoog beweegt. Ze voelen zich perfect thuis in kleine ruimtes binnenshuis, zoals in magazijnen of bij onderhoud in commerciële gebouwen. Dankzij hun lichte gewicht zijn ze bovendien eenvoudig te transporteren. Nadeel is dat je slechts over een beperkte hoogte en reikwijdte beschikt.

Hoogwerker huren of kopen: wat is de beste keuze?

Nu je een beter idee hebt van de verschillende types hoogwerkers, is het belangrijk om te beslissen of je een hoogwerker wilt huren of kopen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je specifieke situatie.

Het huren van een hoogwerker is vooral een goede optie voor kortlopende projecten, of wanneer je slechts af en toe een hoogwerker nodig hebt. Je hoeft geen grote investeringen te doen, maar betaalt alleen voor de periode dat je het voertuig daadwerkelijk gebruikt. Verder maak je je geen zorgen over onderhoud, reparaties of opslagruimte, die zijn voor de verhuurder. En als huurder beschik je over de nodige flexibiliteit: je kiest altijd de juiste hoogwerker voor elke specifieke klus.
Een hoogwerker huren betekent wel dat je afhankelijk bent van de machines die te huur zijn. Vooral tijdens drukke periodes veroorzaakt die (on)beschikbaarheid mogelijk vertragingen. Op lange termijn lopen je huurkosten op, tot ze zelfs hoger zijn dan wanneer je een hoogwerker koopt. Tenslotte ben je beperkt tot de huurperiode en mogelijk niet flexibel als je project langer duurt dan verwacht.

Als je vaak een hoogwerker nodig hebt, is een hoogwerker kopen een betere investering. Je hebt steeds je machine bij de hand wanneer je hem nodig hebt, waardoor je projecten geen vertraging oplopen. De initiële kosten zijn hoog, maar op lange termijn is kopen vaak voordeliger dan huren. Bovendien kies je een hoogwerker die perfect aansluit bij de specifieke eisen van je bedrijf of projecten.

Houd er wel rekening mee dat je als eigenaar verantwoordelijk bent voor het onderhoud en eventuele reparaties. Die brengen mogelijk extra kosten en tijdsinvestering met zich mee. En net als bij andere apparatuur daalt de waarde van een hoogwerker na verloop van tijd. Je investering wordt op termijn dan ook minder waard.

De beste keuze voor jouw situatie

Welke hoogwerker je kiest en of je die beter huurt of koopt, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de frequentie van gebruik, de duur van je projecten, en je budget. Denk er wel aan dat je keuzes een grote invloed hebben op de efficiëntie en kosten van je project. Neem je tijd en weeg je behoeftes en de mogelijkheden tegen elkaar af. Zo neem je de beste beslissing voor jouw specifieke situatie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten