Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Slecht weer levert vertragingen op in de bouw

De voorbije weken heeft het overal in Vlaanderen hard geregend en dat heeft ook gevolgen voor de bouwsector. Werven lopen daardoor gemiddeld twee weken vertraging op.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-21T120227.343
Adobe Stock

“Nagenoeg al onze bouwbedrijven die buiten werken ondervinden last van het natte weer”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Bepaalde werken kunnen niet gebeuren of het is extra moeilijk werken, zaakvoerders moeten hun planning constant aanpassen of maken werknemers technisch werkloos. Ruim zes op de tien bouwbedrijven zegt dat er meer weerverlet is dan gewoonlijk in deze periode van het jaar. “De werven lopen daardoor momenteel gemiddeld twee weken vertraging op. Als dit weer aanhoudt, voorziet zeven op de tien extra of andere problemen”. 

Helaas, ook de komende weken beloven nat en winderig herfstweer.  “Minder werk, betekent minder inkomsten. Bovendien moeten onze bedrijven extra maatregelen nemen. Denk aan het extra oppompen van water, extra versteviging of beveiliging. Wat natuurlijk ook extra kosten met zich brengt”. 

Bouwunie vraagt om begrip te hebben voor de situatie. Ruim een derde van de ondervraagden heeft nu echter al te maken met ontevreden klanten. “Bedrijven proberen nu maximaal binnenwerken te doen. Van zodra het kan, zetten onze mensen alles op alles om de vertraging in te halen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten