Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Textieldienstverlener Mewa focust op duurzame processen

Mewa biedt B2B-klanten een complete dienstverlening voor bedrijfstextiel, geheel gebaseerd op het principe ‘gebruiken in plaats van bezitten’. Een analyse van het managementadviesbureau Climate Partner leert dat daardoor de CO2-voetafdruk drastisch lager is.

BKBC - 2024-05-03T121851.940
Mewa

Wat dit businessmodel zo duurzaam maakt is het herbruikbaarheidsprincipe waarbij duurzame producten in een gesloten kringloopsysteem gecombineerd worden met een doordachte procestechnologie en distributie. Kiezen voor het gebruik van Mewa-poetsdoeken in plaats van voor wegwerp poetsdoeken doet de CO2-voetafdruk al gemiddeld drie tot zes keer verminderen. Om de eigen ecologische voetafdruk stap voor stap te verkleinen, focust Mewa zich op milieuvriendelijke technologie.

Bij Mewa werken we spaarzaam, legt Matthias Zoch, hoofd milieu- en procestechniek bij Mewa, uit: "Om minder vers water te gebruiken, wordt het water uit eerdere wasprocessen gefilterd, behandeld en hergebruikt in een meerfasencyclus. Dit recyclingproces vermindert de hoeveelheid vers water die nodig is tot 50% in vergelijking met de conventionele huishoudelijke wasprocessen.”

Het bedrijf is ook zuinig als het gaat om wasmiddelen en washulpmiddelen. "We werken met speciaal geautomatiseerde doseer- en regelsystemen. Vergeleken met standaard huishoudelijke wasprocessen en doseringen, verminderen we de impact op het milieu tot ca. 85%. Deze systemen worden voortdurend verbeterd: Mewa gebruikt nu een kwart minder wasmiddel dan in 2010, en alleen al van 2021 tot 2022 werd het verbruik met nog eens met 1,5% verminderd.”

Als het water uiteindelijk niet meer geschikt is om te wassen, wordt het naar de eigen afvalwaterzuiveringssystemen van het bedrijf geleid, waar het vuil in verschillende stappen wordt verwijderd.

"Hierdoor bereiken we een zuiveringsgraad van 99,8%, wat meer is dan de officiële vereisten. Om dit te realiseren, ondergaat het afvalwater eerst een chemisch-fysisch proces waarbij verontreinigende stoffen en water zo veel mogelijk van elkaar worden gescheiden. Het resterende vuil in het water wordt vervolgens afgebroken door micro-organismen tijdens een biologische zuiveringsfase. Pas daarna wordt het afvalwater dat intussen 99,8% schoon en 100% milieuvriendelijk is, doorgegevens aan de gemeentelijke zuivering.

Met de oliën en vetten die uit de poetsdoeken zijn gewassen dekt Mewa ongeveer 80% van haar energiebehoefte voor het wassen en drogen.

Mewa streeft ook naar milieuvriendelijke oplossingen in de volgende fase van de cyclus, bij het ophalen en afleveren van textiel bij klanten.

De leveringsroutes worden geoptimaliseerd met behulp van een moderne tool voor routebeheer die is afgestemd op de behoeften van Mewa. Naast vrachtwagens op waterstof, die nu al drie jaar aan Mewa-klanten leveren, maakt Mewa in stedelijke gebieden gebruik van elektrisch aangedreven bedrijfsvoertuigen en bakfietsen met containerbakken in haar vloot. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten