Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Tot 40% tijdswinst op de werf met innovatieve prefab technische kokers

Duurzaamheid en snelheid staan centraal in het project Upoffiz - Loop 5 van Upgrade Estate. De ambitie is om de vier gebouwen op een jaar tijd te realiseren. De bouwheer trekt binnen dat kader resoluut de kaart van innovatie. En daar passen de prefab technische kokers van DECAT empowering places perfect in. Stéphan Dejaegere (operationeel directeur DECAT empowering places): “We bouwen de kokers in ons atelier en plaatsen ze vervolgens op de werf in één beweging in de voorziene schachten. Dit brengt tot 40% tijdswinst met zich mee op de werf.”

IMG_1548

De campus voor groeibedrijven Upoffiz - Loop 5 in Gent bestaat uit twee kantoorgebouwen, een gebouw met 45 appartementen voor young professionals, een theater en  10.000 m² groene buitenruimte. De verregaande duurzaamheidsdoelstellingen uiten zich onder meer in warmtepompen, horizontale en verticale energieopslag in de bodem en betonkernactivering. De realisatie van de vier gebouwen gebeurt praktisch tegelijkertijd binnen een korte tijdspanne van een jaar, met voorziene oplevering eind 2023. 

Eerst de technieken, dan de ruwbouw

Het project zit momenteel in de ruwbouwfase. Toch steken sinds maart reeds vijf prefab technische kokers op hun plaats, een innovatie van DECAT empowering places. Stéphan Dejaegere (operationeel directeur DECAT Energy Technics): “We bouwen de kokers, die voorzien zijn van elektriciteit, HVAC en sanitair, volledig in ons atelier. In principe duurt de bouw van een koker even lang als op de werf, maar het grote verschil is dat we er nog voor de ruwbouwfase mee van start gaan. Op het moment dat het hoogste niveau van het gebouw bereikt is, transporteren we de constructies naar de werf en passen we de kokers in één beweging in de voorziene schachten.” In maart werden vijf prefab kokers op hun plaats geschoven. Tegen begin mei zullen in totaal 21 op maat gemaakte prefab elementen van de kelderverdieping tot en met de zesde verdieping geplaatst zijn, verspreid over de vier gebouwen. De hoogste kokers bestaan uit drie kokerdelen en zijn in totaal 32 meter lang.

Eén koker voor drie verdiepingen

DECAT empowering places past het concept reeds vier jaar toe. Stéphan Dejaegere: “We zijn hiermee uniek in België. Het idee ontstond in de appartementsbouw, waar er een zeer grote meerwaarde is. Ondertussen implementeren we dit ook in andere sectoren. Denk maar aan industriële projecten, sporthallen en woonzorgcentra. Het concept is interessant van zodra er verticale technieken over meerdere verdiepingen aan te pas komen. Naar de toekomst willen we het ook produceren voor kleinere installateurs.” Een beperking is dat de lengte van het stuk botst op de limiet van het toegelaten transport in België. Stéphan Dejaegere: “Zonder uitzonderlijk transport in te schakelen kunnen we met een gewone trekker tot 12 à 13 meter vervoeren, wat in de meeste gevallen gelijkstaat met drie verdiepingen die we in één keer van de technieken voorzien. Het connecteren van de verschillende modules, bijvoorbeeld in een appartementsgebouw van 12 verdiepingen, vraagt precisiewerk maar ook flexibiliteit. Elk gebouw heeft immers afwijkingen.” 

De bouw van de technische kokers gebeurt volledig in het atelier, nadien volgt het transport naar de werf, waar de kokers in één beweging in de voorziene schachten gepast worden. In de eerste fase werden vijf volledige prefab technische kokers op hun plaats geschoven.

IMG_1594
IMG_1550

Hoe hoger, hoe groter de meerwaarde

De bouwtechniek vergt een nauwe samenwerking tussen ontwerpers, ingenieurs en de installateur. Stéphan Dejaegere: “We zetten sterk in op het automatiserings- en BIM-verhaal. Voor de tekenaar is het nu eenvoudiger om de hele structuur op te zetten. Doordat de diverse bouwpartners samen virtueel ontwerpen vermindert de foutenlast op de werf, dalen de kosten en bekomen we een extreem snelle uitvoeringstijd. Dit brengt tot 40% tijdswinst met zich mee op de werf. Hoe hoger het gebouw, hoe groter de meerwaarde. Denk maar aan de klassieke situatie waarbij techniekers die zich elke dag in een gebouw enkele verdiepingen hoog moeten verplaatsen om elektriciteit, ventilatie, afvoeren en dergelijke te monteren. Onze medewerkers bouwen de kokers in het atelier, waardoor we niet heen en weer moeten met logistieke aanvoer. We werken trouwens in een gecontroleerde omgeving waar veel minder verloren gaat dan op een werf. Het concept laat binnen het kader van duurzaam bouwen en circulariteit trouwens ook toe om de installatie op een eenvoudige manier te vernieuwen en stukken te recupereren.” 

IMG_1549
DECAT empowering places: een one-stop-shop

Het familiebedrijf DECAT Energy Technics, met vestigingen in Veurne en Aalter, bestaat 46 jaar. De specialist in gebouwtechnieken is actief over heel België, in hoofzaak Oost- en West-Vlaanderen. Het bedrijf telt circa 350 medewerkers, waarvan ongeveer 80 bedienden. DECAT profileert zich de laatste acht jaar als een one-stop-shop. Het bedrijf zet hierbij in op totaalontzorging van bedrijven, vastgoedontwikkelaars, architecten en studiebureaus op het vlak van Multitechnieken, Power & EM, Automatisatie en Piping. Dit van studie over installatie tot support en onderhoud. 

Enkele referenties: Leopoldskazerne Gent, Casino Middelkerke, Heldentoren, O’Sea, Sky Tower.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten