Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Trapliften: technologische innovatie voor dagelijks comfort en mobiliteit

In dit digitale tijdperk speelt technologie een cruciale rol in ons dagelijks leven. Het draagt bij aan ons comfort en entertainment, maar ook aan ons welzijn. Een voorbeeld hiervan is de traplift. Een traplift is een technologische innovatie die de levenskwaliteit van mensen met beperkte mobiliteit verhoogt. In dit artikel gaan we dieper in op de techniek achter een traplift.

_0005_Otolift_10062022_0046-(1)

Aanpassingsvermogen en maatwerk

Een traplift is essentieel voor mensen met verminderde mobiliteit. Het is een gemotoriseerd apparaat dat bestaat uit een comfortabele stoel die langs een rail beweegt, waardoor u veilig en moeiteloos van de ene naar de andere verdieping in uw huis beweegt. Dankzij geavanceerde meettechnieken en modulaire ontwerpen, kunnen trapliften op maat worden gemaakt voor bijna elke trap. De losse modules van een traplift vormen samen de rail van de traplift. Of u nu een rechte of gebogen trap heeft, er is altijd een traplift die past bij uw trap. 

Traplift techniek

De traplift heeft een borstelloze motor die bekend staat om zijn duurzaamheid en stille werking. Deze motor produceert zelfs minder geluid dan een elektrische tandenborstel. In de stoel zitten twee oplaadbare 12V, 7Ah accu’s die de motor tijdens de rit van stroom voorzien. De batterijen laden vanzelf op wanneer de traplift niet in gebruik is, zodat u de traplift ook kunt gebruiken wanneer de stroom uitvalt. De regeltechniek zorgt ervoor dat de stoel altijd recht blijft. Door geavanceerde software worden steile bochten altijd met de juiste snelheid genomen.

Geavanceerde veiligheidsfuncties

Elke traplift is uitgerust met gebruiksvriendelijke bedieningselementen en een geavanceerd dashboard. Dit dashboard geeft u informatie over de status van uw traplift, inclusief de batterijduur. Zelfs voor wie niet thuis is in technologie, is de bediening van de traplift eenvoudig. Met de draadloze afstandsbediening, die zowel boven als beneden aanwezig is, haalt u de traplift gemakkelijk naar u toe. Reverse Drive Technology zorgt ervoor dat de traplift deels of geheel achteruit kan rijden. Op smalle trappen zorgt dit ervoor dat uw knieën niet tegen de muur komen. Klemsensoren detecteren obstakels op de trap en zorgen ervoor dat de traplift automatisch stopt wanneer dit nodig is.

3D-technologie

Het produceren van een traplift begint met geavanceerde 3D-technologie. Met behulp van een meetkit wordt er een fotometing gedaan. De markers, kaarten met een QR-code, worden over de trap verspreid waar met een iPad foto’s van worden gemaakt. Deze foto’s creëren een 3D-beeld van de trap, die de basis vormt voor het ontwerp van de rail van de traplift. Ook wordt er met een LiDAR-scanner van de Augmented Reality-tool een projectie van de traplift in een bepaalde situatie op de trap geprojecteerd.

Innovatieve productie

In de Otolift fabriek wordt er gebruikt gemaakt van robotarmen en scanbunkers. Deze robotarmen zijn een technologische ontwikkeling die ervoor zorgen dat de onderdelen van de traplift worden voorzien van een etiket. Dit etiket bevat een radiografische inscriptie die later door de scanbunker gelezen wordt, zodat hij kan controleren of alle onderdelen van de bestelling compleet zijn. De robotarmen verpakken de gestickerde onderdelen voorzichtig en medewerkers in de fabriek zorgen ervoor dat de onderdelen handmatig worden verzameld. De scanbunker voert de laatste check uit of de bestelling compleet is, waarna de bestelling wordt verstuurd.

Met deze technologische innovaties zorgt een traplift ervoor dat mensen met verminderde mobiliteit langer zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten