Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Van circulaire productie tot koolstofberekening: Deceuninck pioniert in duurzaam ondernemen

Maximaal gebruik van gerecycleerde restmaterialen, ook van klanten! In de bedrijfsfilosofie van Deceuninck staat duurzaamheid al vele jaren centraal. We gaan voluit voor een milieuvriendelijke en circulaire aanpak, van grondstoffen tot eindproducten.

DECEUNINCK---Diksmuide---volledige-reeks---2019---Fotografie-Valerie-Clarysse---35

CRSD-Richtlijn en Greenhouse Gas Protocol: streng wetgevend kader

Die toenemende focus op duurzaam ondernemen wordt nog versterkt door Europese regelgeving op dit vlak. Denk bijvoorbeeld aan de in 2023 ingevoerde EU-Richtlijn met betrekking tot Duurzaamheidsrapportering door Ondernemingen (Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD), waardoor 50.000 ondernemingen in de Europese Unie tegen 2028 een duurzaamheidsverslag moeten publiceren.

Als pionier in duurzaam ondernemen berekent Deceuninck al sinds 2019 zijn koolstofvoetafdruk volgens het wereldwijd gestandaardiseerde Greenhouse Gas Protocol. Het resultaat? Een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot, dankzij een systematische aanpak en gerichte investeringen.

SBTi erkent klimaatdoelstellingen Deceuninck

Tegelijk stapte Deceuninck in het Science Based Targets Initiative (SBTi), een wetenschappelijk gefundeerde benadering die laat zien hoeveel een bedrijf moet reduceren en binnen welke tijdspanne. De doelstellingen van Deceuninck op korte en lange termijn zijn hierop gebaseerd en officieel goedgekeurd, met als ultiem doel het terugdringen van de netto-emissies tot nul. Deze doelen, zoals het verminderen van absolute broeikasgasemissies van scope 1 en 2 met 60% tegen 2030 en het verminderen van scope 3-emissies per ton productie met 51,6%, zijn in lijn met de ambitieuze "Business Ambition for 1.5°C"-campagne.

Streven naar 100% gerecycleerde én recycleerbare producten

Een van de doelstellingen van Deceuninck is het streven naar producten die 100% recycleerbaar zijn. Hierbij fungeert pvc als waardevol materiaal dat maar liefst achtmaal hergebruikt kan worden zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen. Deceuninck waarborgt de kwaliteit van gerecycleerd materiaal door geautomatiseerde processen die andere afvalstromen elimineren en door investeringen in co-extrusie productielijnen die nieuw pvc combineren met gerecycleerd pvc.

Verwerking van eigen restmaterialen én van klanten in eigen hypermoderne recyclingfabriek

Een belangrijk aspect van het duurzaamheidsbeleid van Deceuninck is het verwerken van zowel eigen 'afval' als dat van klanten.

Als innovatieve oplossing voor het recycleren van uitgebroken schrijnwerk, lanceerden we GoBag, de bigbag voor uitgebroken schrijnwerk. Dit concept verlaagt de drempel voor installateurs om op eigen werven pvc-restmaterialen in te zamelen en te laten ophalen. De installateur zamelt in, Deceuninck doet de rest: van ophaling tot afvoer, verwerking en recyclage van ramen. Op deze manier krijgen ramen een tweede leven!

In de hypermoderne recyclingfabriek in Diksmuide worden materialen lokaal verwerkt, met uitzondering van vervuild pvc dat elders wordt gerecycleerd. Zo vermijden we vervuilend transport en wordt hoogwaardig gerecycleerd pvc op lange termijn gegarandeerd. Ook R&D-samenwerkingen om de kwaliteit van recycling te verbeteren, staan hoog op de agenda.

Het gebruik van gerecycleerd pvc-materiaal in productie, eigen productieafval en pre-consumentenafval van klanten, illustreert onze circulaire benadering. Het Elegant-gamma is hier een goed voorbeeld van, met een hoog niveau van hergebruikt materiaal (gecertificeerd door het Vinylplus productlabel) en Phoenix, een 100% gerecycleerde profielreeks voor ramen en deuren.

Kennisdeling via Carbon Calculator

De kennis en ervaring die Deceuninck heeft opgebouwd, worden gedeeld met klanten via initiatieven zoals de nieuwe Carbon Calculator. Dankzij deze tool kunnen klanten hun koolstofemissies berekenen op basis van internationale standaarden. Tegelijk is het een intuïtieve interface voor het invoeren van gegevens. Omdat gebruikers hun emissies jaarlijks kunnen volgen, stimuleert de Carbon Calculator een cultuur van voortdurende verbetering op het gebied van duurzaamheid.

Deze voorbeelden illustreren hoe toegewijd Deceuninck is in het opzetten van een krachtige duurzaamheidsstrategie. Door innovatie en investeringen in duurzame productiemethodes en materialen, blijft Deceuninck de normen verhogen binnen de bouwsector.

Elegant-ThermoFibra-Infinity-76-X
DEAL_DIGITAL-AD_HOME_1920x1920_NL
Carbon-Calculator_homes
GoBag_isolated
DSC_2465
DSC_2467
DECEUNINCK---Diksmuide---volledige-reeks---2019---Fotografie-Valerie-Clarysse---15
DECEUNINCK---Diksmuide---volledige-reeks---2019---Fotografie-Valerie-Clarysse---01b
Carbon-Calculator-mock-up
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten