Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Van Marcke viert 90ste verjaardag met nieuw distributiecentrum

Efficiëntie en duurzaamheid zijn twee kernbegrippen voor verwarmings- en sanitairspecialist Van Marcke. Stilstaan is achteruit gaan. En dat is geen optie voor het bedrijf dat dit jaar zijn negentigste verjaardag viert. De kroon op het werk van het familiebedrijf is zonder twijfel het nieuwe Europese distributiecentrum EDC (Excellent Distribution to Customers).

Van Marcke EDC01

Met dit 90.000 m² grote distributiecentrum – met 75 miljoen € de grootste investering ooit van het bedrijf – bewijst Van Marcke zijn voortrekkersrol inzake duurzaamheid.

Door alle diensten en afdelingen onder één dak te plaatsen werd de efficiëntie verhoogd. Het EDC is uitgerust met een geautomatiseerd opslagsysteem, waardoor 80% van alle orders automatisch gebeurt. Bovendien nam Van Marcke recentelijk met ‘Gloria’ zijn eerste stapelrobot in gebruik. Sinds 1 april kan Van Marcke ook met trots zeggen dat het een ‘picking performance’ haalt van 99,9% voor producten op stock. Dit betekent dat een product automatisch gepickt wordt wanneer het beschikbaar is in het EDC.

Neusje van de zalm

Het EDC is het neusje van de zalm op het vlak van ecologische technieken. Het is een volledig CO2-neutraal en wateronafhankelijk gebouw. De logistieke diensten zorgen voor minder verpakkingsafval en een beperking van de vrachtwagenkilometers (minder CO2-uitstoot).



Verschillende technieken worden toegepast:

  • Geothermische verwarming (waarvoor 512 boringen nodig waren, driemaal zoveel als voor het nieuwe NAVO-gebouw in Evere);
  • Zonnepanelen: op het dak, waarvan een deel ook als groendak wordt aangelegd, komen in het najaar 15.500 zonnepanelen, samen goed voor een oppervlakte van 16.000 m². Opbrengst: 4.400 kWp;
  • Eigen drinkwater: het regenwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkbaar water. Dankzij de opslagcapaciteit van liefst 500.000 liter kan het bedrijf 100 dagen functioneren zonder water te gebruiken van het openbare drinkwaternetwerk;
  • Zonneboilers: deze zorgen voor de productie van sanitair warm water.

Ecologische voetafdruk

Van Marcke kiest er bewust voor de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, in de eerste plaats door het eigen gebouwenpark zo duurzaam mogelijk te beheren. Bij de bouw of verbouwing van eigen gebouwen kiest Van Marcke steeds voor de meest water- en energievriendelijke oplossing. Zo investeerde het bedrijf al in 100% groene elektriciteit (sinds 2013) en lichtafhankelijke ledverlichting (al in 80% van de winkels).



Van Marcke klokte in 2018 af op een  geconsolideerde omzet van 483 miljoen €. De groep telt ongeveer 1.600 medewerkers (waarvan ongeveer 1.200 in België), 19 toonzalen in België, Luxemburg en Frankrijk en 132 winkels wereldwijd voor professionele klanten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten