Vari produceert vormplafonds voor de verbouwing van het KMSKA
Vari uit Hoevenen, de specialist inzake glasvezelversterkte gipstoepassingen, is zopas begonnen met de productie van de vormplafonds voor de renovatie van het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)
Vari is al jaren één van de weinige specialisten in Europa in glasvezelversterkt gips (glass fibre reinforced gypsum of grg). Het materiaal vergt heel wat deskundigheid en ervaring, maar biedt uitzonderlijke voordelen als vormvastheid, een snelle plaatsing en vooral een uitstekende brandweerstand. Het is een geliefd materiaal voor architecten die voor hun interieurs voor openbare ruimtes al graag eens buiten de lijntjes durven kleuren.
Als er een mal voor kan gemaakt worden, kan Vari het maken.
KMSKA
“De verbouwing van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats speelde al lang in de hoofden van mij en mijn medewerkers. Als specialist in grg vermoeden we al enige tijd dat er voor het interieur vormplafonds in ‘ons’ materiaal in het bestek zouden staan. We zijn dan ook heel blij dat we deze opdracht hebben kunnen binnenhalen en dat we het vertrouwen van Kaan architecten en hoofdaannemer Artes hebben gekregen”, vertelt zaakvoerder Luc Meersman van Vari.
“Het Antwerpse museum is niet onze grootste opdracht ooit. Wel de eerste opdracht van serieuze omvang en waar we een staaltje van ons kunnen kunnen tonen die zo dicht bij onze kantoren wordt uitgevoerd. Wij hebben al in bijna gans Europa gewerkt, maar nog maar zelden in onze eigen achtertuin. Vandaar dat we zo gebrand waren op die opdracht”, verduidelijkt Meersman. De productie van de grg-elementen gebeurt bij het dochterbedrijf van Vari in Polen, het tekenen van de plannen en de coördinatie van de werken gebeurt in Hoevenen.
“We maken voor het Antwerpse museum elementen in grg voor de 2.500 m² vormplafonds, 1,7 km plinten in grg en 100 toegangsluiken in grg en voorts zijn we ook verantwoordelijk voor de coördinatie en plaatsing van 6.000 m² akoestische plafondpanelen en 15.000 m² wanden in klassiek gipskarton”, geeft Meersman nog mee.
De plaatsing van de vormpanelen voor het KMSKA, naar de plannen van het Nederlandse KAAN Architecten, start in april. Het voorafgaande reken- en tekenwerk is al meer dan één jaar bezig. “We zijn er rotsvast van overtuigd dat voor deze opdracht alles in orde zal komen. We hebben overigens nog nooit ‘nee’ gezegd tegen een opdracht en we hebben nog nooit een deadline gemist”, besluit de zaakvoerder van Vari.
Havenhuis
Het KMSKA mag dan wel het nieuwe visitekaartje van Vari in Antwerpen worden, het is niet voor het eerst dat de onderneming uit Hoevenen in het Antwerpse aan de slag gaat in een prestigieus gebouw. Zo realiseerde de ploeg van Luc Meersman eerder reeds een meanderende verlichtingsgoot en 5.000 m² verlichtingselementen en plafondtoepassingen in grg voor de uitbreiding en renovatie van het Shoppingcentrum in Wijnegem en ook voor het nieuwe Havenhuis van toparchitecte Zaha Hadid mocht Vari aantreden. “In het Havenhuis hebben wij zowat 1 km gordijn- en lichtgoten in grg geplaatst. Dat was misschien niet onze grootste of belangrijkste opdracht, maar we zijn blij dat steeds meer Belgische opdrachtgevers ons steeds vaker weten te vinden voor dergelijke oplossingen”, stelt Meersman.
Bekisting
Zopas werd nog een nieuwe toepassing gevonden voor het grg van Vari. Voor de holle ruimtes in de plafonds van het nieuwe Administratief Centrum van Brasschaat worden elementen in grg gebruikt als bekisting. “Die bekisting kon moeilijk in plastic of multiplex gemaakt worden. Voor plastic zou de ontwerper met standaardafmetingen moeten werken hebben en met multiplex werken wordt moeilijk als de hoeken geen 90° zijn en als de maatvastheid van belang is. Grg als bekisting was voor ons een sprong in het duister, maar de testen met ontwerper Compagnie O en aannemer Antwerpse Bouwwerken zijn heel goed meegevallen. Ons materiaal is waterafstotend en houdt goed stand, ook als het beton er vanop ongeveer één meter hoogte op gestort wordt. De grg-bekisting kan ook zeker twee keer hergebruikt worden, zodat dezelfde elementen voor de drie grote plafonds van het gebouw in Brasschaat kunnen ingezet worden. En na gebruik kan al het materiaal hergebruikt worden”, stelt Luc Meersman.
Nederland
Vari heeft voorts net de vormplafonds opgeleverd van het B30-gebouw in Nederland. “Daar hebben we heel goede reacties op gekregen. Het begon daar voor ons als een project voor 3.700 m² vormplafonds en tientallen raamkaders in grg, maar uiteindelijk hebben we daar veel meer gedaan: deurkaders, deurpanelen, ventilatieroosters, wanden, plinten. Alles bij elkaar hebben we daar ruim 7.000 m² in grg gedaan”, kijkt Meersman terug.
Berlijn
Een ander mooi project voor Vari is dat van de Staatsbibliotheek van Berlijn. “Daar maken we in grg een tongewelf met kruisribben. Vooral het uittekenen was een huzarenstuk, want alles moet tot op de mm juist zijn terwijl je werkt in een oud gebouw waar er bijna per definitie zettingen hebben plaatsgevonden. Er waren nog kandidaten met andere technieken en materialen, maar onze oplossing werd gekozen omdat wij dit tongewelf konden realiseren als één geheel. Onze elementen worden naadloos aan elkaar bevestigd, terwijl bij de alternatieven bv. de kruisribben op het gewelf zouden gevezen worden. We zijn ervan overtuigd dat dit project voor ons heel wat deuren kan openen”, beseft Meersman.
Serieproducten
“Inzake brandwerendheidstesten is er nog een lange weg te gaan vóór we van een eengemaakt Europa kunnen spreken. Wij hebben een aantal serieproducten zoals toegangsluiken, deurkaders, elektroboxen en plinten in grg waarvoor de brandweerstand heel belangrijk is. Als je daarmee in Europa de markt op wil, blijkt dat je voor bijna elk land nog eens afzonderlijke testen moet laten doen om de brandweerstand officieel te laten vaststellen. Terwijl die testen allemaal nagenoeg hetzelfde zijn”, weet Meersman. De serieproducten lopen overigens heel goed.