Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Veilig op hoogte werken

Als werkgever heeft u een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van uw werknemers. Zeker wanneer ze risicovolle werkzaamheden op hoogte uitvoeren. Gelukkig zijn er oplossingen om de risico’s te beperken. Bovenop een (verplichte) arbeidsongevallenverzekering, kan u uw personeel beschermen door ze te sensibiliseren met preventiecampagnes.

veiligophoogtefederale

Met deze hiërarchisch gerangschikte maatregelen beperkt u de risico’s voor uw medewerkers:    

 1. Beperk de risico’s aan de bron
  Kan het werk met minder personen uitgevoerd worden? Zo beperkt u de risico’s. Vertrouw risicovolle taken alleen toe aan medewerkers die over voldoende ervaring beschikking of relevante opleidingen hebben gevolgd.
 2. Vervang gevaarlijk door minder gevaarlijk
  Assembleer al zo veel mogelijk op de grond in plaats van op hoogte.
  Veiligheidsrelingen kunnen vooraf op prefab betonnen funderingen worden gemonteerd voordat ze op hun plaats worden gehesen.
 3. Collectieve beschermingsmiddelen
  Omring de werkplaats met veiligheidsleuningen, hang veiligheidsnetten beneden de werkplaats op en installeer een trappentoren voor een veilige toegang.
 4. Individuele beschermingsmiddelen
  Voorzie voldoende individuele beschermingsmiddelen, zoals een levenslijn en een veiligheidsharnas voor zij die het nodig hebben.
 5. Instructies en informatieplicht
  Iedereen die op de bouwplaats aanwezig is, heeft duidelijke veiligheidsinstructies nodig om zijn werk correct uit te voeren en de risico's te kennen. Werknemers hebben het recht om een taak te weigeren als ze niet over de juiste arbeidsmiddelen beschikken

Meer weten over de draagwijdte en limieten van de arbeidsongevallenverzekering?
www.federale.be/nl/bouwsector

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten