Publi-reportage | Veilig werken? Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn
Zeven ernstige ongevallen, waarvan één met dodelijk afloop, dat was de trieste balans van het Aquafinvoorjaar van 2022. En dus werd er, na een moment van bezinning, beslist om actie te ondernemen. De samenwerking met de contractoren moet en zal veiliger. Daarom werd eind vorig jaar een veiligheidsbewustzijnstraject opgestart met nadruk op veilig samenwerken met de technische partners. Raf Sleebus, portfoliobeheerder bij de waterzuiveraar, vertelt er alles over.
Neem je verantwoordelijkheid
Hij gaat verder: “Naast duidelijke richtlijnen over hoe we de veiligheid op werven willen verbeteren, gaan we dus inzetten op een intensere samenwerking als het gaat om veiligheidsbewustzijn. Een paar basisprincipes zijn daarin voor ons belangrijk. Eerst en vooral zien we veilig werken als een persoonlijke verantwoordelijkheid. Iedereen is binnen zijn eigen domein op zijn eigen niveau verantwoordelijkheid voor het veilig uitvoeren van werken. Dat besef doen insijpelen is voor ons enorm belangrijk.”
Daarnaast is er ook de zorg voor elkaar. We hanteren nu al enkele jaren het STOP-principe (zie inzet). Zo’n STOP wordt nog teveel als een straf gezien. Maar als je het ten gronde bekijkt, is STOP zeggen heel zorgzaam. Als je ziet dat een collega of partner iets onveilig gaat doen en jij zegt STOP, behoed je hem of haar eigenlijk voor een potentieel ongeluk. Dat besef willen we nog meer gaan benadrukken.”
Ken jij de veiligheidsinstructies?
Raf Sleebus:
“Daarnaast zien we ook dat niet alle veiligheidsinstructies voor maar
ook tijdens de werken bij iedereen gekend zijn. Ook dat is een zaak waar
we echt op willen inzetten. Voor werken op Aquafin installaties rollen
we in de loop van 2023 een nieuw werkvergunningssysteem uit. Een
document waarin alle veiligheidsrisico’s, afkomstig van de installatie,
worden geborgd en de nodige acties om de werken veilig uit te voeren
worden gedefinieerd. Wat de te nemen acties en voorschriften zijn die in
zo’n vergunning staan, moet bij iedereen die op de werf actief is,
gekend zijn. Combineer die kennis met een standaard Last Minute Risk
Analysis en je werkt al heel wat veiliger. Voor de veiligheidsrisico’s
en bijhorende maatregelen, inherent aan de uit te voeren werken, rekenen
we op de expertise van onze technische partners.
We willen in 2024
ook nog onze veiligheidsintroductiefilm introduceren, die iedereen die
voor ons komt werken, zal moeten gezien en begrepen hebben voor de start
van de werken. In zo’n film zal je op eenvoudige manier kennis maken
met de basisveiligheidsregels die van toepassing zijn op een Aquafinwerf
of -installatie.”
Een nette werf is een veilige werf
Ten slotte willen we ook inzetten op veilige en nette werven. Niet alleen tijdens de werken, maar ook erna. En met erna bedoelen we niet alleen bij de oplevering van de werken, waar we ervanuit gaan dat de werf, uiteraard, proper en veilig is vrijgegeven. Maar ook tijdens de werken willen we hameren op een propere en nette werf. Want een nette werf oogt niet alleen beter. Ze is ook een pak veiliger. En dat niet alleen tijdens de werkuren. Ook ‘s avonds. Zorg ervoor dat sleuven correct zijn afgeschermd, dat alle materiaal netjes is opgeborgen, zodat het voor de omwonenden veilig is om te passeren. Want ook de omwonenden verdienen een veilige omgeving.
Iedereen, zowel Aquafin-collega’s, contractoren en zelfs omwonenden hebben het gezag om onveilige werkzaamheden of andere activiteiten tijdelijk te onderbreken, tot de onveilige situatie weggewerkt is. Uit ervaring weten we bij Aquafin dat een STOP meestal snel op te lossen is. Zonder al te veel invloed op de timing en kosten van de werken. Eens de onveilige situatie is weggewerkt, kunnen de werkzaamheden hervat worden.