Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Veilig werken? Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn

Zeven ernstige ongevallen, waarvan één met dodelijk afloop, dat was de trieste balans van het Aquafinvoorjaar van 2022. En dus werd er, na een moment van bezinning, beslist om actie te ondernemen. De samenwerking met de contractoren moet en zal veiliger. Daarom werd eind vorig jaar een veiligheidsbewustzijnstraject opgestart met nadruk op veilig samenwerken met de technische partners. Raf Sleebus, portfoliobeheerder bij de waterzuiveraar, vertelt er alles over.

2022-FB-team-Mechelen_Steven-Jaques_Jeroen-Claes_veiligafadelen_PBM-(69)

Neem je verantwoordelijkheid

Hij gaat verder: “Naast duidelijke richtlijnen over hoe we de veiligheid op werven willen verbeteren, gaan we dus inzetten op een intensere samenwerking als het gaat om veiligheidsbewustzijn. Een paar basisprincipes zijn daarin voor ons belangrijk. Eerst en vooral zien we veilig werken als een persoonlijke verantwoordelijkheid. Iedereen is binnen zijn eigen domein op zijn eigen niveau verantwoordelijkheid voor het veilig uitvoeren van werken. Dat besef doen insijpelen is voor ons enorm belangrijk.”
Daarnaast is er ook de zorg voor elkaar. We hanteren nu al enkele jaren het STOP-principe (zie inzet). Zo’n STOP wordt nog teveel als een straf gezien. Maar als je het ten gronde bekijkt, is STOP zeggen heel zorgzaam. Als je ziet dat een collega of partner iets onveilig gaat doen en jij zegt STOP, behoed je hem of haar eigenlijk voor een potentieel ongeluk. Dat besef willen we nog meer gaan benadrukken.”

EB-Assets-2022-SVR---Employer-Branding---Raf-Sleebus-(8)-filter

Ken jij de veiligheidsinstructies?

Raf Sleebus: “Daarnaast zien we ook dat niet alle veiligheidsinstructies voor maar ook tijdens de werken bij iedereen gekend zijn. Ook dat is een zaak waar we echt op willen inzetten. Voor werken op Aquafin installaties rollen we in de loop van 2023 een nieuw werkvergunningssysteem uit. Een document waarin alle veiligheidsrisico’s, afkomstig van de installatie, worden geborgd en de nodige acties om de werken veilig uit te voeren worden gedefinieerd. Wat de te nemen acties en voorschriften zijn die in zo’n vergunning staan, moet bij iedereen die op de werf actief is, gekend zijn. Combineer die kennis met een standaard Last Minute Risk Analysis en je werkt al heel wat veiliger. Voor de veiligheidsrisico’s en bijhorende maatregelen, inherent aan de uit te voeren werken, rekenen we op de expertise van onze technische partners.
We willen in 2024 ook nog onze veiligheidsintroductiefilm introduceren, die iedereen die voor ons komt werken, zal moeten gezien en begrepen hebben voor de start van de werken. In zo’n film zal je op eenvoudige manier kennis maken met de basisveiligheidsregels die van toepassing zijn op een Aquafinwerf of -installatie.”

Een nette werf is een veilige werf

Ten slotte willen we ook inzetten op veilige en nette werven. Niet alleen tijdens de werken, maar ook erna. En met erna bedoelen we niet alleen bij de oplevering van de werken, waar we ervanuit gaan dat de werf, uiteraard, proper en veilig is vrijgegeven. Maar ook tijdens de werken willen we hameren op een propere en nette werf. Want een nette werf oogt niet alleen beter. Ze is ook een pak veiliger. En dat niet alleen tijdens de werkuren. Ook ‘s avonds. Zorg ervoor dat sleuven correct zijn afgeschermd, dat alle materiaal netjes is opgeborgen, zodat het voor de omwonenden veilig is om te passeren. Want ook de omwonenden verdienen een veilige omgeving.

STOP zeggen loont

Iedereen, zowel Aquafin-collega’s, contractoren en zelfs omwonenden hebben het gezag om onveilige werkzaamheden of andere activiteiten tijdelijk te onderbreken, tot de onveilige situatie weggewerkt is. Uit ervaring weten we bij Aquafin dat een STOP meestal snel op te lossen is. Zonder al te veel invloed op de timing en kosten van de werken. Eens de onveilige situatie is weggewerkt, kunnen de werkzaamheden hervat worden.

2022-FB-team-Mechelen_Steven-Jaques_Jeroen-Claes_veiligafadelen_PBM-(64)
2022-SVR---Employer-Branding---Raf-Sleebus-(4)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten