Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Publi-reportage | Vermijd graafschade, gebruik KLIP

In Vlaanderen ligt een uitgestrekt netwerk van kabels en leidingen verborgen onder de oppervlakte. Dit netwerk, dat meer dan 600.000 kilometer beslaat, is de levensader voor de distributie van elektriciteit, gas, water en telecommunicatie. Het is een cruciale infrastructuur die, hoewel onzichtbaar, van onschatbare waarde is voor onze samenleving.

ATHUMI_Publi-reportageBouwkroniek_215x297mm_DEF-2-11

Bij het uitvoeren van grondwerken is het van vitaal belang om bewust te zijn van deze ondergrondse structuren. Onbedoelde schade aan kabels en leidingen kan leiden tot ernstige gevolgen, waaronder serviceonderbrekingen, veiligheidsrisico’s en aanzienlijke financiële kosten.

Daarom is het essentieel dat de locatie van deze faciliteiten bekend is voordat er gegraven wordt.

Het Kabel- en LeidinginformatiePlatform (KLIP) speelt een cruciale rol in het voorkomen van graafschade.

Elke professional die grondwerken plant in Vlaanderen, is wettelijk verplicht om een planaanvraag bij KLIP in te dienen en kan pas starten van zodra de plannen beschikbaar zijn.

Dit proces zorgt ervoor dat u toegang krijgt tot gedetailleerde plannen van de ondergrondse kabels en leidingen in uw specifieke werkgebied.

Raadplegen van plannen op de werf

Het is niet alleen belangrijk dat deze plannen beschikbaar zijn, maar ook dat ze daadwerkelijk worden geraadpleegd op de werf. Hier zijn de verschillende manieren waarop u toegang kunt krijgen tot deze cruciale informatie, samen met de voor- en nadelen van elke methode:

KLIP.vlaanderen.be

Deze website biedt een interactieve kaart met alle benodigde informatie. Met de juiste rechten heeft men directe toegang tot de meest actuele gegevens en kan men extra details opvragen. Een stabiele internetverbinding en toegangsrechten zijn hierbij wel een vereiste. Voor gedeelde toestellen vereenvoudigen activatiecodes
het proces door automatische login, wat tijd bespaart en het gebruiksgemak verhoogt.

KLIP-app

Deze app maakt het mogelijk om plannen offline te raadplegen na het downloaden van een .klip- bestand. Dit is bijzonder handig wanneer er geen internetverbinding beschikbaar is. Het vooraf
downloaden van bestanden is hierbij wel noodzakelijk.

Plannen afdrukken

Men kan plannenpakketten aanmaken en aanpassen op klip. vlaanderen.be en deze uitprinten. Dit zorgt ervoor dat er altijd een fysieke kopie beschikbaar is op de werf, aangepast aan persoonlijke voorkeuren.

Hoewel deze methode niet interactief is, biedt het de zekerheid van directe beschikbaarheid.

IMKL-pakket

Het downloaden van ruwe data voor integratie in een eigen GIS-systeem biedt
volledige controle over de data en is aanpasbaar voor complexe projecten. Dit vereist echter extra kosten en technische kennis voor het gebruik van GIS-systemen.

Meer info? Surf naar klip.vlaanderen.be
Meer informatie over inloggen via activatiecodes op gedeelde toestellen vind je op deze pagina.

Athumi op Techni-Mat

Bezoek Athumi op Techni-Mat en ontdek hoe onze data- platformen voor de bouw- en nutssector een rol spelen in het voorkomen van graafschade en onnodige hinder bij grondwerken door in te zetten op veilige data-uitwisseling. Kom naar onze stand voor een persoonlijke demonstratie en meer informatie over hoe wij uw werkzaamheden kunnen ondersteunen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten