Vlaamse bouwondernemers schatten 2019 positief in
De kwartaalbouwbarometer van Bouwunie steeg in het vierde kwartaal van 2018 tot 100,8 indexpunten. Dat brengt het bouwbarometer-jaargemiddelde van 2018 op 100,6, wat duidelijk beter is dan de gemiddelden van de vorige jaren. Vooral het werkvolume zit goed, oordelen Vlaamse bouwondernemers.
Enkel over de nog altijd scherpe concurrentie zijn ze niet tevreden. Om te kunnen concurreren met de goedkopere buitenlandse bouwbedrijven is een lastenverlaging noodzakelijk. Die is beloofd, maar nog niet correct ingevoerd. “Onze hoop om dit snel ingevoerd te krijgen, ligt volledig in handen van het federale parlement”, beseft Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
29% van de Vlaamse bouwbedrijven had in het vierde kwartaal meer werk dan in het derde kwartaal van 2018 en 15% minder. Voor de toekomst verwacht 28% meer werk en 14% minder.
Het orderboekje is goed gevuld: drie op de vier heeft tot zes maanden werk, 15% zes tot negen maanden en 9% voor meer dan negen maanden. Eind 2017 had slechts 9% voor zes tot negen maanden werk en 8% voor meer dan negen maanden.
Eén op de vijf wil aanwerven, maar de zoektocht verloopt moeizaam. 15% van de bouwkmo’s heeft in de laatste weken van 2018 extra mensen aangeworven, 9% had minder werknemers. In de eerste drie maanden van 2019 denkt 21% met meer personeelsleden te werken en 8% met minder. Bouwbedrijven verwachten wel ernstige moeilijkheden in hun zoektocht naar geschikt personeel: 80% zegt dat dit zeer problematisch tot quasi onmogelijk is. De arbeidsmarkt blijft krap. Technisch geschoolde werknemers zijn erg gegeerd, ook in de bouw.
Te scherpe concurrentie
Ondanks de goede werkvooruitzichten ervaart 93% nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau; een derde van hen spreekt zelfs van een verzwaring. Vooral de concurrentie van en met goedkope buitenlanders is hard. Het aantal gedetacheerden op de Belgische bouwmarkt stabiliseert, maar het gaat nog altijd om 70.000 arbeiders en zelfstandigen. Eén op de vier van alle actieven in de bouw is een buitenlander. Vlaamse bouwondernemers willen evenwel met gelijke wapens kunnen strijden. Een lastenverlaging is echt noodzakelijk. Die is beloofd, in een wet gegoten en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, maar kan door een fout niet correct uitgevoerd worden. Geen enkel bouwbedrijf heeft er al van genoten en dit moet dringend rechtgezet worden, beklemtoont Bouwunie.
2018 was voor 53% van de bouwondernemers een uitgesproken positief economisch jaar, 21% blikt er negatief op terug. 2019 kondigt zich minstens even goed aan; ook daarover is 53% positief gestemd. 13% ziet het daarentegen somber in.