Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen
Statistiek Vlaanderen houdt de ontwikkeling van de vergrijzing in Vlaanderen bij. Volgens de voorspelling telt het Vlaamse gewest in 2027 zo’n 1,8 miljoen 65-plussers. Dat zijn er ongeveer 288.000 meer dan in 2017. Het aantal ouderen groeit maar niet alle nodige voorzieningen zijn aanwezig om die stijging aan te kunnen.
Dominique Verté, hoogleraar sociale gerontologie aan de Vrije Universiteit Brussel, benoemde in 2019 al één van de problemen als gevolg van de vergrijzing. Op het Zorgvastgoedcongres van Spryg zei hij: “Het lang traditionele inwonen van ouderen bij hun kinderen is op één generatie nagenoeg verdwenen. Intussen heeft Vlaanderen nauwelijks geïnvesteerd in alternatieve woonvormen voor ouderen.”
Te weinig woningen voor grotere groep ouderen
Er zijn niet genoeg geschikte woningen voor ouderen, ook wel seniorenwoningen genoemd. Zo’n seniorenwoning is meestal gelijkvloers, zodat de trap geen obstakel is, heeft een aangepaste badkamer, brede deurposten en ga zo maar door. Daarbij is een geschikte seniorenwoning vaak vlakbij een supermarkt en ook de huisarts en apotheek zijn vaak om de hoek.
Door het tekort aan geschikte huizen zijn ouderen soms gedwongen om in hun eigen woning te blijven wonen. Maar de meeste huizen waar 65-plussers vaak al jaren wonen, zijn ook niet geschikt voor de oude dag. Deze moeten daarom aangepast worden aan de nieuwe behoeften. Door onder andere drempels te verwijderen en wandbeugels naast het toilet en de douche op te hangen, wordt een doorsnee gesloten woning levensloopbestendig.
Veilig thuis wonen met een traplift
Ook de traplift is één van de oplossingen om veilig in het eigen huis te kunnen blijven wonen. Bijna elke woning kan worden voorzien van een traplift. Er bestaan trapliftmodellen voor elk type trap. Het model bepaalt voor een groot deel de prijs van een traplift. De productie van een rechte traplift is eenvoudiger dan van een traplift met bochten. Daarom zijn rechte trapliften over het algemeen goedkoper.
Ook tussen een nieuwe en een tweedehands traplift zit prijsverschil. De prijs van een tweedehands lift ligt vaak een stuk lager dan van een nieuwe omdat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. Ondanks de lagere prijs, is een tweedehands lift net zo veilig als een nieuwe. Alle trapliften in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteits- en veiligheidseisen, óók tweedehands trapliften.
Beweging voor sterke spieren
Een andere manier om veilig thuis wonen in eigen huis mogelijk te maken, is door de spieren sterk te houden. Een onbalans is makkelijker op te vangen met sterke spieren. Met matig intensieve beweging worden de spieren al getraind. Wandelen en fietsen zijn goede manieren van bewegen net als licht huishoudelijk werk of tuinieren.
Met het stijgende aantal ouderen maar het nagenoeg stilstaan van het aantal seniorenwoningen, is oplossingsgericht denken de sleutel om veilig te kunnen blijven wonen. Het is aan te raden om op tijd te beginnen met de aanpassingen.