Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Voorwaarden voor Vlaamse energiesteun worden versoepeld

De criteria om gebruik te maken van de Vlaamse energiesteun voor bedrijven worden versoepeld. Concreet wordt het criterium van operationeel verlies vervangen door een winstdaling (ebitda-daling) van minstens 50%. In het eerdere steunregime konden enkel ondernemingen terecht die in het vierde kwartaal van 2022 een aantoonbaar operationeel verlies hadden omwille van hoge energiekosten. De steun is ook niet meer beperkt tot bedrijven die meer dan een verdubbeling van hun prijzen voor gas en elektriciteit in het vierde kwartaal van 2022, ten opzichte van 2021, kunnen bewijzen. Een stijging van de elektriciteits- en aardgasfactuur met minstens 50% ten opzichte van 2021 is voldoende.

Voorwaarden voor Vlaamse energiesteun worden versoepeld

Met de energiesteun wil de Vlaamse regering bedrijven helpen  die worden geconfronteerd met stijgende energie-uitgaven. Ondernemingen met sterk gestegen energiekosten in het vierde kwartaal van 2022 én operationeel verlies, kunnen hier in principe beroep op doen. De bedoeling is om gezonde ondernemingen door deze zware periode helpen en hen vrijwaren van faillissement. De te beperkende voorwaarden worden nu versoepeld.

De ondernemersorganisatie Unizo, die eerder al had aangedrongen op deze maatregelen omdat door de te strikte voorwaarden slechts een zeer beperkt deel van het voorziene budget was gebruikt, reageert tevreden. De beroepsvereniging vraagt om het energiesteunregime te verlengen zolang dit noodzakelijk is. De indieningstermijn voor bedrijven die beroep willen doen op de steun is verlengd tot 28 februari. Voor de volgende periode mag voor Unizo deze termijn nog ruimer zijn, zodat ondernemers een kwartaal de tijd hebben om hun aanvraag in te dienen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten