Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Vorig jaar recordaantal zieken op het werk

Vorig jaar was per maand gemiddeld één op de zeven werknemers minstens een dag ziek. In 2021 was dat nog één op de acht en in 2019 nog één op de tien. Het kort ziekteverzuim piekte naar een gemiddelde van 7,5 dagen per werknemer. Dat is een dag meer in vergelijking met 2019 en 2021 en zelfs bijna twee meer in vergelijking met coronajaar 2020.

Vorig jaar recordaantal zieken op het werk

De cijfers komen van hr-dienstenbedrijf Acerta. De maand december heeft er voor gezorgd dat 2022 een recordjaar voor ziekteverzuim werd. Het griepseizoen kwam eerder dan andere jaren, er is nog altijd corona en er waren veel RSV-gevallen. Sinds corona blijven mensen ook sneller thuis van het werk als ze zich minder goed voelen. Stress en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn van werknemers en ook dat heeft effect op de ziektecijfers. Volgens Acerta wordt een duurzaam beleid rond ziekteverzuim meer dan ooit noodzakelijk.

Sinds 28 november vorig jaar is het niet meer verplicht om een ziektebriefje in te dienen voor de eerste dag afwezigheid wegens ziekte of ongeval. Werknemers kunnen maximum drie keer per kalenderjaar één dag zonder ziektebriefje thuisblijven. Als de werknemer drie keer beroep heeft gedaan op deze mogelijkheid, dan kan de werkgever vragen om bij de volgende korte afwezigheid langs te gaan bij de huisarts en desgevallend de afwezigheid op het werk staven met een briefje. De impact van deze maatregel op de werkvloer is voorlopig nog niet te zien in de cijfers.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten