Publi-reportage | Vul het Europees aanrijdingsformulier volgens de regels van de kunst in
Als u een ongeval hebt, is het aangeraden om zo snel als mogelijk uw schade-aangifte (aanrijdingsformulier en foto’s) op te sturen naar uw verzekeraar. Maar hoe vult u het formulier in volgens de regels van de kunst? Marjorie Grumiaux, Verantwoordelijke Schade Auto bij Federale Verzekering, geeft ons waardevol advies.
“Wat er ook gebeurt, vul altijd de aangifte in. Ook als de politie ter plaatse is gekomen. Het document bestaat uit 2 delen: een exemplaar voor u, en één voor de tegenpartij. En ook als er geen tegenpartij is. Is dat het geval, dan volstaat het om enkel Deel A in te vullen.”
Wat moet er op de aangifte staan?
“Op de voorzijde moet u aangeven wat de omstandigheden van het ongeval zijn. Ook een precieze aanwijzing van de schade moet hier vermeld worden en een duidelijke, gemeenschappelijke schets: grondsignalisatie en verkeersborden, de positie van de voertuigen met pijlen die aangeven vanwaar ze kwamen en wat hun rijrichting was. Op de keerzijde vermeld u de info die op u van toepassing is. En u vermeldt hier ook de garage voor de herstelling. Het kan voordelig zijn als u uw voertuig door een door uw verzekeraar erkende garage laat herstellen. Ga dit zeker na bij uw verzekeraar.
Foto’s zijn steeds nuttig om de precieze omstandigheden van het ongeval te kennen. Hoe ziet de weg en signalisatie er uit? Hoe staan de voertuigen? …
Nog iets wat geregeld vergeten wordt... Is er een aanhangwagen met een nummerplaat die verschilt van de nummerplaat van het trekkende voertuig? Dan moet u de nummerplaat van het trekkende voertuig vermelden in de aangifte.”
Ondertekenen is akkoord gaan
“Onderteken de aangifte enkel en alleen als u akkoord gaat met ALLES wat er in vermeld staat. Gaat u niet akkoord, zelfs al is het met maar 1 element? Vermeld dit dan duidelijk in de opmerkingen, vooraleer te tekenen.”
Goed om weten: veel verzekeraars staan toe dat u de aangifte van het ongeval met de smartphone doet. Dit kan via de app Crashform.
Meer weten? Ga naar www.federale.be/nl/schade-auto