Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Werkgelegenheid blijft groeien

Nederlandse werkgevers verwachten dat de werkgelegenheid in het derde kwartaal van dit jaar blijft groeien. Het werkgelegenheidscijfer komt uit op + 6% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om werknemers aan te nemen.

werkgelegenheid

Dit blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, uitgevoerd bij 58.000 werkgevers van wie 750 uit Nederland. Het werkgelegenheidscijfer is sinds het eerste kwartaal van 2009 niet meer zo hoog geweest.

De werkgelegenheid neemt het meest toe in de zakelijke en financiële dienstverlening (+ 16%), waar de vooruitzichten zowel positiever zijn ten opzichte van het vorige kwartaal als ten opzichte van een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor de transportsector (+ 5%) en de groot- en detailhandel (+ 5%).

De prognoses voor de bouwsector (+ 3%) en grondstofdelving (+ 1%) zijn opvallend. Beide laten een afnemende groei zien. Mogelijk worden er, na een fase van investeringen in het begin van het jaar in deze sectoren, nu wat passen op de plaats gemaakt”, aldus José Brenninkmeijer, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland.

Daarnaast is er sprake van een sterk toenemende schaarste op de arbeidsmarkt. Dat geldt voor de bouw, maar ongeacht de sector is het moeilijk om de juiste werknemers te vinden met de juiste vaardigheden. De strijd om talent wordt steeds heviger en werkgevers moeten ervoor zorgen dat ze hun positie op de arbeidsmarkt versterken.

Het Verenigd Koninkrijk lijkt stabiel te zijn met een werkgelegenheid van + 5%, overeenkomstig met vorig kwartaal. Ook Frankrijk en Duitsland rapporteren stabiele cijfers, met een score van + 2% voor Frankrijk in de afgelopen drie kwartalen en een score van + 7% voor Duitsland in de voorbije twee kwartalen.

België herstelt van een score van + 1 in het laatste kwartaal en rapporteert inmiddels een score van + 4%. Italië is, als enige land in Europa, stabiel negatief met - 2% en gelijksoortige cijfers in de afgelopen kwartalen. De Verenigde Staten blijven onverminderd positief met een score van + 17%, hetzelfde als het voorbije kwartaal.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten