Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Woningbouw en -renovatie krijgen klappen

Uit de meest recente conjunctuurenquête van Embuild blijkt dat de bouw er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar lichtjes op vooruit is gegaan qua orderboeken, liquiditeit, tijdige betalingen en verbeterde leveringstermijnen van bouwmaterialen. Daar tegenover staat dat de hogere hypothecaire rentevoeten en de gestegen materialenprijzen tussen 2020 en eind 2022 de bouw en renovatie van woningen ernstig parten speelt.

AdobeStock_331598222-(1)


Zes op de tien bouw- en installatiebedrijven stelt dat de materialenprijzen vrijwel stabiliseren, maar dat ze sinds Covid19 wel gemiddeld 35% duurder zijn geworden. Slechts de helft van de respondenten rekent die hogere materialenprijzen door aan de klant. Nu ook het hypothecair krediet duurder wordt, hebben beide elementen een zwaar negatieve invloed op kandidaatbouwers en -verbouwers. Het aantal hypothecaire kredieten is tijdens het eerste trimester van 2023 trouwens met 36% gedaald, zo blijkt uit recente cijfers van Febelfin. Uit de conjunctuurenquête van Embuild blijkt dat vooral woningbouwers en bedrijven actief in de particuliere renovatie het moeilijk hebben. 8 op de 10 aannemers en installateurs in deze sector merken dat klanten hun bouw- of renovatieambities terugschroeven en 7 op de 10 ondernemingen stellen dat de projecten zelfs worden uitgesteld. De helft ziet bovendien het aantal bestellingen afnemen. Weliswaar is de activiteit van de volledige bouwsector er tijdens het eerste kwartaal van 2023 licht op vooruitgegaan. De orderboeken zijn licht toegenomen, er zijn minder bouw- en installatieondernemingen met liquiditeitsproblemen en ook het aantal laattijdige betalingen is afgenomen. 

Enkele kerncijfers uit de conjunctuurenquête

De orderboeken zijn met 5,96 maanden gevuld, wat iets meer is dan in maart 2023

  • 31% heeft liquiditeitsproblemen, tegenover 37% in maart 2023
  • 7,9% heeft te maken met laattijdige betalingen bij particuliere opdrachten, 7,4% bij overheidsopdrachten
  • 8% verwacht de komende maanden leveringsproblemen met bouwmaterialen
  • 37% verwacht de komende maanden een verhoging van de prijzen van bouwmaterialen
  • 49% rekent de gestegen bouwmaterialenprijzen door aan de klant

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten