Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Wyckaert verhuist naar keramiekkantoor

Bouwbedrijf Wyckaert verhuist naar een nieuw kantoorgebouw aan de Ottergemsesteenweg in Gent, op hetzelfde terrein als de huidige vestiging. Het vier verdiepingen tellende gebouw werd bekleed met keramiek. Volgens Serge De Cuyper, voorzitter van de raad van bestuur, niet goedkoop, maar wel zeer duurzaam.    

Wyckaert verhuist naar keramiekkantoor (1) - Copy
De Gentse bouwonderneming werd opgericht door Emiel Wyckaert in 1890 en was toen gevestigd aan de Stokerijstraat in de Muide. In 1975 verhuisde het bedrijf naar de Ottergemsesteenweg, waar systematisch moest worden bijgebouwd omdat het kantoor te klein werd. Daarom werd beslist een nieuwbouw neer te zetten. Wyckaert telt 150 werknemers waarvan 80 bedienden. Ongeveer 35% van hun bouwwerken wordt nog steeds in Gent uitgevoerd.
 
Het nieuwe gebouw is bijna-energieneutraal. In totaal omvat het gebouw 4.500 m² werkplaatsen en 2.500 m² kantoren. De verwarming en koeling gebeuren via geothermie waarvoor twintig boringen tot 100 m diepte werden uitgevoerd. Het kantoor is ook voorzien van zonnepanelen en groendaken. Er wordt tevens gebruik gemaakt van waterrecuperatie. Er zijn nu al zes snelladers voor elektrische wagens, met een mogelijkheid tot uitbreiding.
 
De gevelstructuur is in beton gezet en daarna  bekleed met keramiek. Dat is gebakken klei met een geglazuurde toplaag. Het is artisanaal gemaakt en dus niet goedkoop, maar wel enorm duurzaam. Keramiek verslijt niet, en gaat ook niet kapot, het zal minstens even lang meegaan als de betonstructuur, verwacht Serge De Cuyper.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten