Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijfsnieuws

Zelfstandig : voordelige fiscale oplossingen voor uw pensioen

Als zelfstandige zijn er fiscaal voordelige oplossingen* om een aanvullend pensioen op te bouwen en zo uw koopkracht te behouden eenmaal u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Nico Dossche, Consulent Leven, bij Federale Verzekering legt ze aan u uit.

federale_particulier-pension127918349231629a930fff0000028e79

VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen)

Deze formule biedt zelfstandigen de mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen, terwijl ze hun sociale bijdragen verminderen en van fiscale voordelen genieten*. “Een zelfstandige kan zo tot 63% van de premies, die hij in zijn VAPZ stort, recupereren”, preciseert Nico Dossche. “Van al de oplossingen waarmee zelfstandigen een aanvullend pensioen kunnen opbouwen, is het VAPZ echt het meest toepasselijke product en fiscaal het meest aantrekkelijk”.

De IPT (De Individuele Pensioentoezegging)

“De IPT laat de zelfstandige zaakvoerder toe om een extralegaal pensioen op maat op te bouwen, met optionele waarborgen zoals een aanvullende overlijdensdekking of een vervangingsinkomen in geval van arbeidsongeschiktheid”. De financiering van een IPT-verzekering is volledig ten laste van de onderneming, met voordelige fiscale voorwaarden*: fiscaal aftrekbare premies en een gunstige belastingheffing van de prestaties.

Pensioensparen (privé sparen)

Zoals elke belastingbetaler kunnen zelfstandigen uiteraard ook privé sparen voor hun pensioen, in het kader van de 3de pensioenpijler. Pensioensparen bestaat uit het betalen van een vast bedrag per jaar dat recht geeft op belastingvermindering*. “Deze oplossing is een groot succes, die te verklaren is door haar eenvoud”, benadrukt N. Dossche.

Meer info op www.federale.be

* De fiscale behandeling hangt af van de individuele situatie van elke klant en kan later aangepast worden.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten
Artikelen die u mogelijk interesseren