Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

Bildin: een ‘bouwbelofte’ met unieke visie

Tijdens de uitreiking van de Gouden Baksteen van Bouwunie werd Jonas Willems bekroond als de ‘Belofte van het Jaar’. Niet onterecht, want naast een bloeiend bedrijf heeft deze jongeman ook een erg vernieuwende blik over ondernemen in de bouwsector. Hij maakt resoluut komaf met een managementstructuur in piramidevorm, trekt volop de kaart van gedeelde verantwoordelijkheid en kruisbestuiving, en zoekt proactief naar nieuwe technologieën. Het streven naar efficiëntie loopt hierbij als een rode draad doorheen het hele verhaal van zijn aannemingsbedrijf Bildin.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-29T134902.587
Bildin

‘Iemand die weet wat hij wil’ is een uitdrukking die synoniem staat met Jonas Willems. Weinig mensen gaan zo op hun doel af als de zaakvoerder van Bildin. Op zijn tiende (!)  besloot hij dat de bouwsector zijn wereld zou worden, en vanaf dan deed hij er alles aan om zijn doelstelling te bereiken. Eerst zocht hij naar manieren om te leren ‘leiden’ en ‘organiseren’ via het voorzitterschap in sportclubs en studentenkringen. “Zelfs op jonge leeftijd was ik me ervan bewust dat een bouwfirma draait rond mensen en dat ‘people management’ er dus een erg belangrijk gegeven is”, vertelt Jonas. “Logischerwijs koos ik in mijn opleidingstraject voor analytische, wetenschappelijke richtingen. Dit bleek inderdaad de ideale basis te zijn. Toch wilde ik mijn toekomstig team niet aansturen met enkel kennis uit boeken. Daarom ging ik tijdens mijn studietijd ook doelbewust werken bij Ikea en een vloerder en metser uit de streek.”

Ontwerp zonder titel - 2024-02-29T134943.366
Bildin

Alle métiers leren

Eenmaal afgestudeerd, zette Jonas zich een nieuw doel: pragmatisch leren werken. De eerste stap was een netwerk uitbouwen, wat hij realiseerde door bij een multinational van gereedschappen te gaan werken. Dit bleek niet echt zijn wereld te zijn en hij stapte over naar een klein studiebureau stabiliteit waar hij flink wat verantwoordelijkheid kreeg. “Ik mocht niet alleen de berekeningen van de structuren maken, maar ze ook uittekenen”, vertelt Jonas Willems. “Aanvankelijk ging het over eengezinswoningen, maar al vrij snel mocht ik me aan de grotere opdrachten wagen. Na twee jaar had ik echter het plafond bereikt en ging ik aan de slag bij een aannemer uit de buurt. Daar ben ik letterlijk gestart met een schop in de hand om vervolgens elk onderdeel van het werfgebeuren te ontdekken. Na drie jaar had ik genoeg zelfvertrouwen én kennis om effectief de stap naar het zelfstandige ondernemerschap te zetten.”

Gelanceerd in de grotere projecten

Het moge duidelijk zijn dat Jonas niet de man is die rent voor hij kan lopen. Niettemin zorgde het lot ervoor dat hij in 2020 toch een veel grotere stap kon zetten dan hij voor ogen had. Een promotor uit de buurt zag in hem immers de ideale partner om intern een aannemingsbedrijf op te starten. “Hierdoor rolde ik meteen in de projectontwikkeling, wat natuurlijk wel bepaalde uitdagingen op het vlak van kapitaal, investeringen en het vinden van personeel met zich meebracht,” aldus Jonas Willems. “Toch besloot ik voor vijf jaar in dit verhaal mee te gaan. Uiteindelijk zijn we na twee jaar tot de overeenkomst gekomen dat ik deze aannemingspoot volledig kon overkopen, waarna het verhaal van Bildin echt is gestart.”

Ontwerp zonder titel - 2024-02-29T134923.909
Bildin

Opmerkelijke bedrijfsstructuur

Op het eerste zicht verschilt Bildin niet zozeer van andere aannemingsbedrijven. Het presenteert zich als een partij die state-of-the-art ruwbouwwerk van gebouwen met 10 tot 100 units realiseert, kwaliteitsvol afgeleverd met respect voor budget en timing. Een slogan die we wel bij meerdere actoren in de markt terugvinden en ook niet meteen datgene is waarom de onderneming door Bouwunie als Belofte van het Jaar werd uitgeroepen. Het is vooral de visie en het businessmodel dat werd gelauwerd. Jonas Willems is er immers van overtuigd dat de traditionele piramidestructuur niet langer houdbaar is. “Een top-down benadering met een executive board die een brede basis van mensen aanstuurt, is volgens mij al lang niet meer het ticket naar succes”, verduidelijkt hij. “Ik ben een grote voorstander van een cirkelstructuur waar een visie en missie centraal staan. HR, productie/uitvoering, marketing, sales, veiligheid en finance werken samen om de ambities te realiseren en zijn allemaal evenwaardig. Belangrijk hierbij is dat deze afdelingen met elkaar in dialoog gaan, zodat er kruisbestuivingen en nieuwe ideeën – onder meer over optimalisatie en efficiëntie – ontstaan. Bij ons is iedereen even belangrijk en kennen alle medewerkers erg precies hun taken en verantwoordelijkheden. Dit model deint verder uit naar de externe partijen die eveneens hun aandeel in ons succes hebben, zoals de leveranciers, de boekhouders, het communicatiebureau, opleidingscentra, het sociaal secretariaat en zelfs banken en investeerders. Onze ambitie is het beste uit alle betrokken partijen te halen en hun competenties optimaal te benutten. Deze aanpak zorgt voor synergiën, waardoor 1+1=3 wordt. Het is een geheel van puzzelstukken dat een stevig geheel vormt en een ongelofelijk snelle organische groei met zich meebrengt. Een groei waar efficiëntie centraal staat.”

Duurzaam investeren

Het zoeken naar efficiëntie situeert zich echter niet alleen in het unieke organisatiemodel. Bildin onderscheidt zich ook door erg doordacht met investeringen om te springen. “We gaan nooit voor de goedkoopste oplossing, maar wel de meest kwalitatieve en duurzame”, aldus Jonas Willems. “Een gedateerde machine kopen, staat bijvoorbeeld niet in onze agenda. We investeren liever in een nieuw exemplaar dat minder energie verbruikt, het beste comfort/gebruiksgemak voor de operatoren biedt,  en waarvan we weten dat we er nog vele jaren zonder pannes mee zullen kunnen werken. Het is een strategie die we naar alles doortrekken.” 

Hololens voor meer efficiëntie

Daarnaast speurt het team proactief de markt af naar innovaties die toelaten om efficiënter te bouwen en/of de kwaliteit van het eindresultaat te verhogen. Jonas Willems: “Zo hebben we samen met een partner, gespecialiseerd in IT, de ‘Hololens’ in onze werking geïmplementeerd. Het gaat over een ‘augmented reality’ toepassing die toelaat om een 3D BIM model te projecteren op een lens die ‘bewust’ is van de ruimte om zich heen. In gewone woorden: de gebruiker kan door een bril de plannen zien, perfect op schaal van zijn omgeving, ingeplant op zijn voorziene positie. Op die manier kunnen we in eerste instantie nagaan of het BIM-model wel degelijk klopt met de werkelijkheid en welke clashes er optreden. Lopen er geen buizen door een betonnen plafond? Kunnen we op die plaats effectief een muur bouwen? Is de inplanting wel degelijk aan het terreinprofiel aangepast? Daarnaast leent de ‘Hololens’ zich eveneens perfect om te controleren of alle werken volgens plan zijn uitgevoerd. Ons doel is deze oplossing dagelijks te gebruiken. Momenteel proberen we een duidelijk werkveld te creëren. Het is niet de bedoeling om het systeem zelf te commercialiseren, maar we willen er wel mee uitpakken om onze concullega’s te inspireren. Het is immers mijn grote ambitie om van Bildin een merk te maken dat zich onderscheidt door haar voortrekkersrol.”

Ontwerp zonder titel - 2024-02-29T135010.554
Bildin

Sneller en duurzamer

Ook op materiaalvlak streeft Bildin efficiëntie na. Zo maakt het uitsluitend gebruik van silicaatsteen elementen, ook voor private woningen. “Op die manier kunnen we tot drie keer sneller bouwen dan met traditionele bouwstenen,” legt Jonas Willems uit. “Daarenboven verenigt silicaatsteen duurzaamheid met kwaliteit. Het materiaal kent een densiteit die dubbel zo hoog is als snelbouw steen en heeft zowel een grotere thermische als akoestische inertie. De stenen zijn bovendien drukvaster, wat voordelen voor verankering en draagkracht met zich meebrengt. Last but not least: ze worden compleet op maat verzaagd en geslepen bij de producent. Hierdoor kunnen we ze op de werf als een soort van meccano opbouwen, een proces dat niet alleen snel, maar ook stof/afvalvrij én quasi geruisloos verloopt. Verder maken we nu gebruik van een speciaal bekistingssysteem waarbij nagenoeg geen verbruiksgoederen meer nodig zijn. De centerpennen zijn dusdanig gemaakt dat we  geen afstandshulzen meer dienen te gebruiken.”

Organische groei staat centraal

Tenslotte zorgt Bildin eveneens voor efficiëntie bij de bouwheer en architect. “Natuurlijk zijn onze snelheid en kwaliteit van bouwen belangrijke troeven om met ons in zee te gaan”, aldus Jonas Willems. “Waar we ons echter helemaal onderscheiden, is dat we enkel ruwbouwwerken afleveren die ook echt kloppen. Zo geloven we dat verwarmen op lage temperatuur (hoog rendement) geen zin heeft zonder thermische inertie van de structuur. Dergelijke inefficiënties in het ontwerp kaarten we bij de betrokken partijen aan én we stellen proactief een oplossing voor die béter en duurzamer is. Ook dat hoort bij ons plan om een merk te creëren en – als het even mag – tot een klasse 8 aannemer uit te groeien. Niettemin willen we niks forceren: we zweren bij een organische groei. En die manifesteert zich wel degelijk. Zo hebben we onze activiteit onlangs uitgebreid met dakwerken, waarna wellicht technieken, afwerking… zullen volgen. De regio waarin we actief zijn, deint eveneens uit van Vlaams Brabant naar intussen ook Oost-Vlaanderen en de ring rond Brussel. De kansen die zich stellen, grijpen we… tenminste als ze staan voor een duurzame en gestage groei waarbij we geen inbreuk op onze missie en ambitie moeten doen.”

Ontwerp zonder titel - 2024-02-29T135034.536
Bildin
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten