Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

Campinasite wordt duurzaam bedrijventerrein ‘De Melkerij’

Op de voormalige Campinasite in Sleidinge openen de deuren van het nieuwe kmo-park ‘De Melkerij’. Een 50-tal lokale ondernemers kunnen er hun intrek nemen. Ook de eerste van 2.000 bomen van het nieuwe bedrijfsbos zijn intussen geplant.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-30T135618.123
Global Estate Group

Projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp vormde de verlaten site om tot een bruisend kmo-park met drie loodsen, vier kavels bouwgrond, tien nieuwbouwunits en 29 gerenoveerde kmo-units. 

"Door verschillende types bedrijfsgebouwen aan te bieden, creëren we een aanbod op maat voor lokale, kleinschalige en startende ondernemingen”, zegt Kathleen Dewulf, CEO van Global Estate Group. “De vraag naar kwalitatieve bedrijfsgebouwen in de regio is duidelijk groot, want het project is al bijna uitverkocht. Door sterk in te zetten op het hergebruik van de gebouwen en materialen, houden we de impact op het milieu zo klein mogelijk." 

Bij de ontwikkeling van dit nieuwe kmo-park heeft Global Estate Group in de eerst plaats veel aandacht besteed aan circulariteit. In plaats van alles te slopen en opnieuw op te bouwen, werd bewust gekozen om zoveel mogelijk bestaande structuren en materialen te hergebruiken. Zo zijn de meest recente loodsen grondig gerenoveerd en opgesplitst. Van de overige loodsen, die al wat ouder waren, werd de betonstructuur behouden. Afgebroken materiaal werd onder meer gebruikt voor de fundering van de nieuwe loodsen.  

Verder zijn er op het dak van de kmo-units 1.477 zonnepanelen geïnstalleerd en telt de site vier publiek toegankelijke laadplaatsen voor elektrische wagens. Tot slot wordt er ook ingespeeld op de toegenomen droogte van de voorbije jaren: via regenwaterputten en infiltratiegrachten wordt het regenwater optimaal benut of kan het op natuurlijke wijze in de grond dringen.

Om de herontwikkeling van de site te vieren, werden de eerste bomen geplant van het bedrijfsbos. Het bos is ongeveer 6.000m² groot en zal maar liefst 2.000 bomen tellen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten