Centraliseer bouwopleidingen in superbouwscholen
Om het tekort aan sommige technische- en beroepsopleidingen op te vangen, pleit Agoria voor meer samenwerking tussen scholen en een bijhorende herfinanciering van de middelen. Bouwunie dringt hier al langer op aan en is dus tevreden dat zij in Agoria een medestander vindt.
In plaats dat elke bouwschool naar eigen goeddunken een bouwopleiding al dan niet aanbiedt en zich daarbij soms laat leiden door succesopleidingen (om voldoende leerlingen in de klas te hebben), wil Bouwunie het aantal bouwscholen beperken en omvormen tot die superbouwscholen. “Vergelijk het met de kokschool en topsportschool. Wil je kind chef worden, dan gaat het naar één van de gerenommeerde kokscholen. Wel, wil je kind in de bouw, dan moet het naar één van de gespecialiseerde bouwscholen”, aldus Waeytens. Scholen die erkend willen worden, moeten uiteraard aan een aantal criteria voldoen. Het voorstel van Bouwunie bevat duaal leren, bijscholingsmogelijkheden voor leerkrachten en een divers aanbod. En ook een geografische spreiding. Elke provincie moet een totaalaanbod voor bouwopleidingen hebben, zodat iedereen in zijn eigen provincie naar een bouwschool kan.
Vandaag investeert de bouwsector jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro in het Belgisch bouwonderwijs. Een klein miljoen wordt nu verdeeld tussen de ruim 200 scholen.