Demir wil meer centen van asbestbedrijf Eternit
Met een formele ingebrekestelling van het bedrijf Eternit, haar individuele bestuurders en een Amerikaanse collegabedrijf Johns Manville heropent Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de jacht op de gecontesteerde asbestproducent Eternit. Demir eist meer geld om de kosten te financieren om Vlaanderen asbestveilig te maken.
De minister is van mening dat het bedrijf, ook gelet op de federale ‘kwijtschelding’ van verantwoordelijkheid, te veel de dans ontspringt. Volgens een raming van de OVAM is Eternit verantwoordelijk voor 65 procent van het in Vlaanderen geproduceerde en vandaag aanwezige asbestcement. In het geval van Eternit gaat het onder meer om buizen, platen, golfplaten en leien.
Op 24 oktober 2014 gooide het bedrijf het op een akkoord met de Vlaamse overheid waarin het zich engageerde tot de betaling van slechts 4,8 miljoen euro voor de verwijdering van asbestafval tussen 2014 en 2030. Het document bevat ook een afstand van verhaal ten aanzien van de Vlaamse overheid. Demir zegt een juridische weg te hebben gevonden om ze hierop alsnog aan te spreken.
Twee aanleidingen
Vooreerst grijpt Demir de recente veroordeling van het bedrijf door de rechtbank van eerste aanleg van Brussel aan. Daaruit blijkt dat Eternit een opzettelijke fout beging bij het ontplooien van haar activiteiten, wat een blootstelling aan de schadelijke gevolgen van asbest impliceerde. Eternit kan volgens de rechter niet beweren dat het hiervan niet op de hoogte was.
Daarnaast is het convenant van 2014 onduidelijk op sommige vlakken en beperkt in reikwijdte, waardoor een juridische aansprakelijkheid van Eternit wel degelijk nog aan de orde is. Zeker gezien het feit dat de kosten van het asbestverwijderingsbeleid vele malen hoger liggen dan de afkoopsom van Eternit.
Alle vervuilers kregen bijgevolg een eis tot de betaling van een aanzienlijk structureel bedrag per jaar tot 2040 voor de financiering van het asbestveilig maken van Vlaanderen. Dat moet de kosten en de verdere opschaling van het asbestafbouwbeleid dragen, waarmee meteen ook de gezondheid van de Vlamingen beter beschermd wordt. Over het bedrag wordt in functie van de onderhandelingspositie niet gecommuniceerd.