Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

Detremmerie en Wasterial slaan de handen in elkaar

Wasterial is een onderneming uit Lille met een missie om afval van lokale producten een tweede leven te geven. In samenwerking met Detremmerie ontwikkelde Wasterial opbouwwaskommen van mossel- en oesterschelpen, restanten van keramiek, wijnflessen en gebroken autoruiten. Sinds de oprichting draagt Detremmerie functionaliteit en stijl hoog in het vaandel. Vandaag wil Detremmerie ook z’n steentje bijdragen tegen de opwarming van de aarde. Naast functionaliteit en stijl wordt ook duurzaamheid een aspect dat ook hoog op Detremmerie’s agenda staat.

BKBC - 2024-04-29T144624.594
Detremmerie

Naast de samenwerking tussen beide firma’s worden er ook andere inspanningen gedaan op andere vlakken om duurzaam te ondernemen. Zo werkt Detremmerie hoofdzakelijk met Europese toeleveranciers om transportafstand te beperken. Bovendien investeerde de firma enkele jaren geleden in een verpakmachine die de verpakkingen op maat van de geproduceerde meubels maakt. Zo voorkomt de firma overbodig transport van lucht. Daarbovenop doet het logistiek departement de nodige inspanningen om een vrachtwagen pas te laten vertrekken wanneer de opbergruimte optimaal is benut. 

Om de milieubelasting te minimaliseren voldoen alle vrachtwagens van Detremmerie aan de EURO 6 norm. Ook de investering voor de omschakeling naar elektrische bedrijfsvoertuigen is van start gegaan. 

Niet enkel de geografische ligging van de leveranciers is belangrijk. Tijdens de selectieprocedure zal Detremmerie ook aandacht besteden aan de duurzaamheid van de firma. Zo werkt de leverancier van de HDF-platen met meer dan de helft gerecycleerd hout. De afvalresten van het plaatmateriaal worden bewaard in een silo. Tijdens de wintermaanden verwarmt Detremmerie zijn fabriek en burelen met de restanten van het plaatmateriaal. De rookgasemissie van de verbrandingsinstallatie wordt door een actief koolfilter getrokken. Hiermee worden alle ongezonde partikels uitgefilterd waardoor er geen milieubelasting is. Ook de verfemissies van de spuitcabine worden gefilterd door een koolfilter.

Sinds 2011 liggen er op het dak van Detremmerie voor een nominale waarde van 200KW zonnepanelen. Er liggen plannen op tafel om voor nog een 450KW aan zonnepanelen bij te investeren.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten