Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

Grootste biofarmaceutisch logistiek centrum geopend

GSK, MG Real Estate en Yusen Logistics Benelux huldigden een nieuw farmaceutisch magazijn in het Waalse Gembloers in. Het gebouw van 40.000 m² - het grootste biofarmaceutische logistieke centrum van Wallonië - is uitgerust met innovatieve technologieën zoals autonome mobiele robots, geautomatiseerde verpakkingssystemen en sorteerapparatuur. Het grootste farmaceutische bedrijf van België zal er miljoenen vaccins en grondstoffen opslaan en exporteren naar meer dan 160 landen. Het magazijn wordt voornamelijk aangedreven door groene energie en gecertificeerd volgens de BREEAM-norm.

BKBC - 2024-06-26T154158.424
MG Real Estate

Dit nieuwe logistieke centrum, MG Park Logistics Isnes genaamd, is het grootste in Wallonië en in het wereldwijde netwerk van GSK. Na de positieve uitkomst van de recente audit door de Belgische gezondheidsautoriteiten, dankzij het harde werk van de teams, zal het centrum in de eerste week van juli operationeel zijn. Het centrum, met een waarde van 50 miljoen euro, kan tot 42.000 pallets herbergen. Afhankelijk van de vereisten kunnen deze op verschillende temperaturen worden opgeslagen, dankzij de koelruimte van 7.000 m² en het vriescompartiment van 700 m². Geavanceerde technologieën zoals autonome mobiele robots, zelfbesturende voertuigen en sorteerapparatuur zullen GSK helpen om de vaccins efficiënt te distribueren naar meer dan 160 landen. Daardoor zullen dagelijks 1 miljoen dosissen vaccins worden geëxporteerd. 

Automatisering

Hoewel het laden en lossen van goederen handmatig zal blijven gebeuren, zal het werk van de werknemers worden vergemakkelijkt door de invoering van een "goods-to-persons"-proces. Daarbij worden goederen automatisch door robots verzameld, zonder dat de werknemers zich hoeven te verplaatsen. Shuttle-apparaten met een hoge capaciteit, automatische verpakkingssystemen en sorteermachines zullen ook worden gebruikt.

Duurzaamheid

Het centrum is ontworpen om te voldoen aan de hoogste normen van milieuduurzaamheid en zal worden gecertificeerd volgens de BREEAM*-norm. Het zal voornamelijk worden aangedreven door groene energie, dankzij zonnepanelen die het hele dak bedekken en een intelligent energiebeheersysteem. Deze duurzame keuzes zullen bijdragen aan GSK's doel om tegen 2025 volledig op hernieuwbare elektriciteit te werken en tegen 2030 een netto positieve impact op de natuur te hebben. 

Geautomatiseerde processen voor weg- en zeetransport en semi-geautomatiseerde voorbereidingen voor luchttransport zorgen voor kortere levertijden en meer flexibiliteit om te voldoen aan de behoeften van patiënten over de hele wereld.

Revitalisering vervuilde sites

Ignace De Paepe van MG Real Estate: " Ons doel is om in Wallonië meer braakliggende terreinen om te vormen tot ultramoderne magazijnen, om duurzame kwaliteit te creëren in een mooie en aangename omgeving. Op die manier zullen we in Seraing een leidersrol nemen in de revitalisering van drie vervuilde sites op het voormalige hoogoventerrein van Arcelor Mittal."

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten