Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

Nexus datacenter in Zellik zal Vlaamse supercomputer huisvesten

Vorige week openden de VUB, het UZ Brussel, Green Energy Park Vzw en Ghelamco het eerste ‘sustainable by design’ datacenter op het terrein van het Researchpark in Zellik. Het datacenter met driedubbele certificatie (Uptime Tier III, BREEAM Excellent, EDGE Advanced) vormt de hoeksteen van het CO2-neutrale multi-energiegrid en is een baken in de hernieuwbare energie-gemeenschap.

BKBC - 2024-05-20T112145.939
VUB Press

Naast de servers van het UZ Brussel en de VUB is er in het datacenter ook plaats voor de nieuwe Vlaamse supercomputer, die in 2025 in gebruik wordt genomen. De machine zal dienen om zeer complexe en grote hoeveelheden data te kunnen verwerken, zoals bijvoorbeeld bij klimaatmodellen, het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en AI toepassingen. De krachtige computer zal ter beschikking staan van alle Vlaamse onderzoekers en onderzoeksinstellingen. Evenals onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen is er in het datacenter ook ruimte voor verschillende innovatieve (inter-)nationale bedrijven.

Het ca. 10.000 m² grote gebouw verdeeld over negen bouwlagen is uniek in België. Het ontwerp is gericht op maximale energie-efficiëntie. De energie die gebruikt wordt, heeft 100% hernieuwbare oorsprong en wordt gedeeltelijk lokaal opgewekt. Daarnaast wordt de warmte van de servers gerecupereerd, wordt regenwater gebruikt voor koeling en maakt het gebouw gebruik van circulaire materialen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten