Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bedrijven

paywall Superstructuur voor uniek logistiek complex

Een logistiek gebouw, wie er een gezien heeft, heeft ze allemaal gezien. Doorgaans zijn het strakke rechthoekige dozen die fungeren als beschermende hoes voor de rekken met inhoud aan de binnenzijde. Het nieuwe logistieke complex Logistics 2050 in Wijnegem bewijst dat het ook anders kan. Het aansprekende ontwerp belichaamt innovatie en duurzaamheid en vraagt het nodige vernuft en voorbereiding om het in de praktijk te vertalen.

In het voorjaar van 2025 levert Cordeel een 40.000m² groot hybride magazijncomplex op aan sanitair groothandel Desco. Het combineert een klassiek magazijn met een stapelmagazijn en integreert tal van ondersteunende functies.

9010 (45)
Cordeel

Sanitairspecialist Desco gaf in het najaar van 2023 het startschot voor de bouw van een hybride logistiek complex op een KMO-zone in Wijnegem. De locatie is zorgvuldig gekozen tegenover het hoofdkwartier in de stedelijke rand van Antwerpen. Met de nieuwbouw centraliseert de sanitairgroothandel drie magazijnen op één locatie, waardoor de goederenstromen vereenvoudigen en de interne transporten beperkt worden. Het project combineert een traditioneel magazijn met een stapelmagazijn en integreert functies als een ondergrondse parking, een onderhoudszone voor heftrucks en een mini-containerpark. Het gebouw van 6 niveaus – kelder, gelijkvloers niveau en 4 verdiepingen – krijgt zonnepanelen op het gewone magazijn en een groendak op het stapelmagazijn. Architectenbureau Wilma Wastiau ontwierp het urban warehouse. Cordeel is nog tot begin 2025 bezig om de robuuste structuur te bouwen. Daarmee zal de aannemer amper anderhalf jaar in de weer geweest zijn om het 40.000m² vloeroppervlakte tellende logistiek complex te bouwen. “Het geheim schuilt in een goede werkvoorbereiding”, verklapt projectmanager Kristof Vasseur bij Cordeel. “Meteen na de ontvangst van de bestelling in juni 2023 zijn we gestart met de voorbereiding, waarbij we bijzondere focus hadden voor de studie van de prefab betonstructuur en de gevelafwerking. Dat was nodig omwille van de zware, weinig gangbare prefab elementen en de wisselwerking met de bijzondere gevelafwerking. De gevel boven de overkraging voor de laad- en loskades is bijvoorbeeld afgewerkt in een immense vliesgevel van 120m lang en 12m hoog. Het gewicht van die gevel en de windbelasting erop hebben een invloed op de achterliggende betonstructuur die het geheel moet dragen. Dat hebben we allemaal moeten bestuderen, zodat we de prefab betonelementen hierop konden afstemmen voorafgaand aan de productie. Daarnaast had ook de belasting van de te stockeren goederen in combinatie met overspanningen van 12 tot 14m een invloed op de betonstructuur. Dat resulteert in zware voorgespannen vloerelementen en lijvige kolommen. Ter illustratie: de vloer van de eerste verdieping is opgebouwd uit TTP-elementen met een sectie 800mm – dat is grootst mogelijke sectie -, de vloeren van de bovenliggende verdiepingen zijn gebouwd in voorgespannen holle welfsels met een sectie SP500, ook de zwaarst mogelijke.”

De 120m lange en 12m hoge vliesgevel boven de laad- en loskades vroeg de nodige aandacht tijdens het studiewerk in de voorbereidingsfase.

9010 (44)
Cordeel

Solide betonstructuur

De massieve betonstructuur begint al bij de fundering. Het gebouw is gefundeerd op grondverdringende schroefpalen. Alleen al onder de 3.300m² grote parkingzone zijn zo’n 700 palen geplaatst. “Dankzij het continu werken met twee palenmachines hebben we die funderingsklus op ruim een maand kunnen klaren”, aldus Kristof Vasseur. Daarna bouwde Cordeel de kelderverdieping volledig in ter plaatse gestort beton. Een onberispelijke waterdichtheid was daartoe de belangrijkste drijfveer. “De kelderverdieping zet aan op niveau -3,5m, terwijl het grondwaterniveau om en bij de 1,5m onder het maaiveld staat. Dat vroeg dus de nodige maatregelen om de structuur te voorzien op de grondwaterdruk.”

Boven maaiveldniveau is de dragende structuur volledig geprefabriceerd. Ze bestaat hoofdzakelijk uit beton met beperkte delen in staalstructuur. Om de omvangrijke prefabricatie-opdracht op korte termijn te kunnen realiseren, werkte Cordeel met enkele partners samen, waaronder C-concrete uit de eigen groep voor de productie van de betonnen kolommen. “Tijdig bestellen was hier de sleutel om de betonnen elementen tijdig op de werf te krijgen. Het plaatsingsrendement ligt immers veel hoger dan het productierendement. Het ging per slot van rekening toch om zo’n 30.000m² vloerelementen.” De montage van de structuur gebeurde met 3 montagekranen van 200 of 250 ton.


De profilering van de gevelbekleding is verticaal gelijnd in het laagbouwgedeelte en horizontaal in het stapelmagazijn.

9010 (46)
Cordeel

Architecturale gevelafwerking

Ook de gevelafwerking is niet alledaags, met een combinatie van vliesgevels en aluminium omegaprofielen. “De profielen kregen een op maat van het project ontwikkelde coating. Ze sluit nauw aan bij de tint van het geanodiseerde aluminium buitenschrijnwerk. De gevelopbouw bestaat uit volle betonpanelen met een efficiënte PIR-isolatie en tot slot de bardageplaten. Tegen het 16m hoge klassieke magazijndeel is de profilering verticaal geplaatst, boven de 16m – tegen het stapelmagazijn – is de profilering horizontaal geplaatst. Dat resulteert in een dynamisch gevelbeeld dat de twee volumes accentueert.

Cordeel levert het gebouw Casco op aan de opdrachtgever. Dat betekent dat de aannemer ook verantwoordelijk is voor de vloeren in het magazijn. Die moeten supervlak zijn. “De minste afwijking op vloerniveau houdt het risico in dat de pick-automaten op 20m hoogte hun order op de verkeerde locatie wegnemen. Voor de gebouwstructuur zelf was er ook geen ruimte voor afwijking op de maatvoering. Zeker niet in de zone met het AS/RS-systeem (automated storage & retrieval). Om die maatvoering en de vlotte aansluiting tussen verschillende elementen te verzekeren, hebben we het gebouw volledig in 3D gemodelleerd. Zo konden we de ontwerpen van 4 of 5 beton- en staalconstructeurs feilloos op elkaar afstemmen. Zo bleef de foutenlast in de bouwfase beperkt, wat dan weer de uitvoeringssnelheid ten goed komt”, besluit Kristof Vasseur.

Er was geen ruimte voor afwijking op de gebouwstructuur omwille van de geautomatiseerde magazijnwerking.

9010 (48)
Cordeel
Logistics 2050 onder de loep

Bouwheer: Desco

Ontwerp: Wilma Wastiau architecten

Studies: V2S/Sweco

Hoofdaannemer: Cordeel

 

Opmerkelijke getallenTotale oppervlakte: 40.000m²Totale oppervlakte: 40.000m²

  • Totale oppervlakte: 40.000m²
  • Groendak: 9.000m²
  • Laad- en loskades: 23
  • Palletplaatsen: 34.000
  • Vloerverwarming: 40.000m²

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten